'Klimaatvriendelijk menu binnen handbereik'

27 August 2019, 08:34 uur
Algemeen
mainImage

Minder rood vlees en meer creatieve vegetarische gerechten. Met dit soort aanpassingen aan de menukaart kunnen restaurants hun bijdrage aan de uitstoot van broeikasgassen halveren, stelt Natuur & Milieu op basis van een onderzoek in samenwerking met de organisatie Greendish. Een 'klimaatvriendelijk menu' is volgens de organisaties binnen handbereik.

Winst valt vooral te behalen door minder vlees op het bord te leggen en meer groenten, het liefst seizoensgebonden en uit de omgeving. Maar dan moeten de groentegerechten wel aanlokkelijker worden.

"Vegetarische gerechten staan vaak aan het einde van de kaart en bleken niet erg voedzaam of interessant", schetst Natuur & Milieu. Als restaurants daar meer op inzetten, kan het een sneeuwbaleffect teweegbrengen, denkt directeur Campagnes Dorien Ackerman. "Grote kans dat wanneer je buiten de deur geniet van lekkere gerechten met zeewier, oesterzwammen of een linzenburger, je die gerechten thuis ook eens uitprobeert."

Een restaurant dat erin slaagt om het aandeel van vegetarische of veganistische gerechten op te krikken van 7 procent naar 40 procent en het aandeel van rood vlees ruim te halveren, vermindert zijn CO2-uitstoot volgens de milieuclub met 43 procent. Een andere optie is kleinere stukjes vlees serveren en meer groenten op het bord leggen. Met 20 procent minder dierlijke eiwitten en 30 procent meer groenten gaat de uitstoot 18 procent omlaag. Volgens de onderzoekers kan dat zonder in te boeten aan klanttevredenheid.

Als alle vijfduizend restaurants met een Frans-Nederlandse keuken hun menu op deze manier aanpassen, dan scheelt dat jaarlijks 135 miljoen kilo CO2-uitstoot, vergelijkbaar met 42.000 dieselauto's, rekent Natuur & Milieu voor.

Het tegengaan van voedselverspilling kan ook veel opleveren. Volgens Natuur & Milieu vindt 12 procent van de totale verspilling plaats in de horeca. Om dat tegen te gaan, kunnen restaurants kleinere porties serveren en het makkelijker maken om iets bij te bestellen. En overgebleven eten naar Amerikaans voorbeeld meegeven in 'doggybags'.


Door: ANP