Krijgt Dierenbescherming geld voor vervoer?

14 October 2019, 22:28 uur
Algemeen
mainImage
Dierenbescherming

Dierenambulances in Rotterdam krijgen geen vergoeding voor hun activiteit. Maar een gemiddelde ritprijs bedraagt ca. 28 euro. De adviescommissie dierenwelzijn en stadsnatuurcommissie adviseert het stadsbestuur daarom om een vergoeding aan de Dierenbescherming te overwegen. De gemeenteraad kan dit donderdag bij de behandeling van de Nota Dierenwelzijn stimuleren met de motie: Ja, logisch. De vraag is alleen wie die inbrengt.  

In 2018 heeft de Dierenbescherming (12 ambulances) bijna 3800 wilde dieren vervoerd, waarvan ca. 3400 vogels. Daarnaast rijden er nog vijf andere organisaties met dierenambulances in Rotterdam met een nog onbekend aantal ritten.

Rotterdam vult zijn zorgplicht voor wilde dieren tot nu toe door middel van het subsidiëren van Vogelklas Karel Schot. Deze subsidie is bestemd voor de opvang van vogels en kleine zoogdieren. Maar ook het vervoer naar de Vogelklas is niet apart geregeld. Ook in die gevallen wordt dit verzorgd door de dierenambulances, die hun taak uitvoeren vanuit hun ideële doelstellingen. Ze werven er fondsen voor.

Het geld voor dieren zit in de potjes van de bestaande clusters MO (Subsidie Natuurstad onder meer voor kinderboerderijen, educatie, wettelijke taken inkoop dierenopvang) en SB (beheer hertenkampen, kuddes, plaagdierbestrijding) en verder heeft Stadsbeheer nog jaarlijks 100.000 euro beschikbaar waarvan onder meer de Stichting Zwerfkattenen  de chipactie worden gefinancierd.

Voor een goed begrip van de verhoudingen: tegenover die laagdrempelige bedragen voor dierenwelzijn in Rotterdam staat de 68 miljoen euro die wethouder Bonte mag besteden in zijn strijd tegen de fossiele industrie in Rotterdam.