Dagblad010 | KRO-NCRV komt met themaweek over lhbti's

KRO-NCRV komt met themaweek over lhbti's

mainImage

De KRO-NCRV gaat vanaf zaterdag 25 juli ruim een week op televisie, radio en online aandacht besteden aan lhbti's in Nederland. De omroep doet dit omdat Pride Amsterdam, het feest waarmee lhbti's in Nederland vieren dat zij zichzelf mogen en kunnen zijn, dit jaar door de coronacrisis niet door kan gaan. De omroep vindt het belangrijk dat het thema Liefde is van iedereen ondanks het afgelasten van de Pride veel aandacht krijgt.

Onder meer de documentaire Mans genoeg, over de 30-jarige Saïd Zankoua die op 17 mei in Amsterdam overleed is te zien. Deze is gemaakt door Jan Kooijman. De jonge Saïd was een bekend gezicht in de Amsterdamse gayscene maar leidde een dubbelleven omdat zijn familie zijn geaardheid als een ziekte zag. Hij heeft in zijn leven tientallen keren te maken gekregen met geweld, omdat mensen zijn homoseksualiteit niet accepteerden.

Regisseur Frans Bromet maakte een documentaire over homohaat in Nederland. In Homopesten reconstrueert Bromet diverse gevallen van antihomogeweld. Vaak blijken de daders van pesterijen buurtgenoten of bekenden te zijn. Ook zendt de KRO-NCRV een portret uit van Mahmoud Hassino, die in Istanboel de allereerste Mr Gay Syria-verkiezingen organiseerde.

Ook is aandacht voor de moeilijkheden die homomannen in Nederland tegenkomen als ze een kinderwens hebben en in BinnensteBuiten gaat bioloog Charlotte Vermeulen op zoek naar het antwoord op de vraag of er in de dierenwereld ook lhbt's zijn.


Door: ANP | Foto: ANP