Kustlicht op Maasvlakte is monument geworden

3 July 2019, 14:33 uur
Algemeen
mainImage
Google Maps

De zogenoemde kustlicht-toren aan de Europaweg op de Maasvlakte in Rotterdam is een gemeentelijk monument geworden. De Commissie Welstand en Monumenten van de gemeente Rotterdam heeft dat besloten om de toren voor sloop te behoeden. 

Het bestuur van het Cuypersgenootschap, een organisatie die zich inzet voor behoud van bouwkundig erfgoed uit de negentiende en twintigste eeuw, deed dat verzoek aan Rotterdam. Het object dateert uit 1974 en dreigde gesloopt te worden vanwege de bouw van een radartoren op de Tweede Maasvlakte. De toren aan de Europaweg zo dan geen functie meer hebben.

Stadsontwikkeling liet een onderzoek uitvoeren naar de cultuurhistorische waarden van het gebouw. “Het kustlicht op de Maasvlakte is van belang voor het nautisch erfgoed van Rotterdam en is bijzonder in Nederland, zowel binnen de typologische ontwikkeling van vuurtorens als voor specifieke kenmerken van het kustlicht, zoals bouwjaar (1973-74), materiaal(her)gebruik, constructiewijze, hoogte (67 meter) en locatie'', zo concludeerden onderzoekers. Volgens hen laat de vuurtoren de ontwikkeling van de Rotterdamse haven zien.

Het Cuypersgenootschap pleit ervoor om kunstenaars los te laten op het kustlicht en hen aan het werk te laten gaan met elementen water en vuur.