Leefbaar: Islamitische boodschappen irriteren

14 May 2020, 01:01 uur
Algemeen
mainImage

Burgemeester Ahmed Aboutaleb en locoburgemeester Bert Wijbenga (VVD) hebben vanaf 16 april toestemming gegeven aan de moskeeën om elke dag om 14:00 uur een gebedsoproep te mogen produceren op verzoek van de islamitische koepelorganisatie SPIOR. Leefbaar Rotterdam beoordeelt die boodschappen als ‘’luidruchtige islamitische opdringerigheid’’ en als ‘’geschal door de wijk’’ en wil ’’die herrie’’ laten ophouden. Vooral in Hoogvliet.

Raadslid Tanya Hoogwerf gaat donderdag met de beide toestemmers digitaal in debat, omdat er hierover naar de bewoners rondom de moskeeën niet is gecommuniceerd. ‘’Het is voor velen nog altijd onduidelijk of de oproepen verband houden met de ramadan of gedurende de hele coronacrisis zullen aanhouden’’, aldus Hoogwerf. ‘’Dit voedt de vrees dat de oproepen een permanent karakter zullen krijgen.’’

Leefbaar Rotterdam ergert zich in deze kwestie vooral aan VVD-wethouder Wijbenga, omdat hij ''het altijd blindelings met alles eens is wat burgemeester Aboutaleb wil'', zegt men in Leefbaar-kringen. Ook de door hem in coronatijd verleende eeuwige grafrust aan islamitische inwoners van Rotterdam is een doorn in het oog van Leefbaar Rotterdam. 

Binnen de grootste politieke partij in Rotterdam zegt men dat dit besluit juridisch wordt onderzocht, omdat ongelovigen autochtonen in het verleden ook eeuwige grafrust wilden. Dat kon toen niet.