Dagblad010 | Leefbaar remt 'gasreductiepret' van Bonte

Leefbaar remt 'gasreductiepret' van Bonte

mainImage
Inzet v.l.n.r.: wethouder Arno Bonte en raadslid Geert Koster

Gas wordt aan Duitsers verkocht als schone lange termijnoplossing. Huiseigenaren ontvangen zelfs een subsidie van 750 euro om hun huis op het gas aan te sluiten. Het bericht in De Limburger inspireerde het Rotterdamse raadslid Geert Koster van Leefbaar Rotterdam tot enkele schriftelijke vragen aan GroenLinks-wethouder Arno Bonte.

Ook wreef hij hem de recente uitspraak van de rechtbank in Amsterdam onder de neus waarin een woningcorporatie voorlopig verboden is een hele wijk van het gas te halen.

Er stapten in Amsterdam 157 bewoners van sociale huurwoningen naar de rechter omdat het voor hen volstrekt onduidelijk was hoeveel de hele ombouwoperatie van hun huizen in het stadsdeel Nieuw West zou gaan kosten. ‘’Een terechte observatie’’, was het oordeel van de rechter.

De eigenaar van de portiekwoningen uit de jaren vijftig van de vorige eeuw wil rigoureus isoleren, zonnepanelen aanleggen en warmtepompen installeren. ‘’De corporatie beloofde de bewoners dat de energierekening naar nul euro zou dalen. Wel moesten de huurders meer huur gaan betalen voor de energiemaatregelen. De rechter oordeelt nu dat er geen enkel garantie is dat de beloofde energiebesparing gehaald kan worden’’, aldus Koster in zijn mail aan het stadsbestuur van Rotterdam.

Koster maakt hiermee alvast de beer los en vraagt in hoeverre is de geplande verduurzaming van Rotterdamse huurhuizen vergelijkbaar met de situatie in Amsterdam is en welke lering de wethouder er uit kan trekken? ‘’Hoe gaat u voor Rotterdammers tastbaar maken welke kosten er verbonden zijn aan het van het gas halen van hun woning?’’