Milieuwethouder Arno Bonte is gevraagd in kaart te brengen hoeveel banen er als rechtsreeks gevolg van het landelijke klimaatakkoord sinds de zomer van 2018 in Rotterdam netto zijn bijgekomen en hoeveel hiervan er mbo gerelateerd zijn?
Waarschijnlijk is het een pijnlijke vraag, ook voor Rotterdamse klimaatwetenschappers, want de raadsleden Simons en Koster van Leefbaar Rotterdam hebben gelezen ‘’dat de eerdere juichverhalen over de vele nieuwe banen als gevolg van het landelijke klimaatakkoord op drijfzand blijken te zijn gebaseerd.’’
‘’In het afgelopen voorjaar kwam er een jubelend rapport van TNO naar buiten waarin gesteld werd dat door het klimaatakkoord van Rutte 3 voor iedere baan die in de fossiele brandstofindustrie verloren zou gaan er maar liefst zeven banen in de nieuwe economie gingen ontstaan. Dit zou gaan zorgen voor netto 39.000 tot 72.000 extra banen’’, aldus Simons en Koster in hun brief aan Bonte.
‘’De directeur van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie, onderdeel van TNO, sprak zelfs van een banenmachine. De vele media hebben het gretig overgenomen. Wij leerden vroeger al dat wanneer iets te mooi was om waar te zijn dit bijna altijd ook zo is. Zo ook nu dus weer’’, aldus het Leefbaar-tweetal.
Heel beperkt effect
‘’Het Centraal Planbureau fronste in maart al de wenkbrauwen en stelde dat het totale klimaat- en energiebeleid maar een heel beperkt effect heeft op het arbeidsaanbod of de totale vraag naar werknemers’’, schrijven ze. “Banen verschuiven wel, zei onderzoeker Ton Manders van het CPB tegen RTL Z, maar als je plussen en minnen gaat optellen, dan kunnen we op het termijn echt niet veel verwachten. Het is meer een verschuiving van banen van de ene naar de andere sector.”
Naar nu blijkt is de nettowinst van het Klimaatakkoord nihil, aldus Leefbaar, dat ook eerdere uitspraken van burgemeester Aboutaleb niet meer serieus neemt. ‘’In een interview uit juli 2018 met het AD lazen we bij voorbeeld: “Het gaat om banen... er zijn geweldig veel handjes nodig”, en: “De transitie trekt nieuwe, innovatieve bedrijven naar de stad en daarmee nóg meer werkgelegenheid.”. Of wat te denken van dit citaat: “Voor een werkstad als Rotterdam is de energietransitie een enorme bron van werkgelegenheid. Het is heus niet allemaal high tech werk hè. Het is gewoon techniek, niveau mbo-3 en mbo-4.”
Misleidend
Simons en Koster vinden dat veel mensen zijn misleidend en willen ter bevestiging getallen zien en een onderbouwing. Ook in relatie tot de haven. ‘’Hoeveel van de huidige 385.000 haven gerelateerde banen gaan er volgens u deze bestuursperiode en de periodes na u als rechtsreeks gevolg van de energietransitie en het klimaatakkoord van Rutte 3 en de lokale vertaling van dit akkoord verloren?’’