Dagblad010 | 'Maak Rotterdam jihadgezinnenvrij''

'Maak Rotterdam jihadgezinnenvrij''

mainImage
Burgemeester Aboutaleb en Leefbaar-raadslid Hoogwerf

Burgemeester Aboutaleb is gevraagd om van Rotterdam ''de eerste zelfverklaarde jihadgezinnenvrije gemeente'' van Nederland te maken.

Bij het uitblijven van landelijke wetgeving zou Leefbaar Rotterdam graag zien dat de burgemeester werk maakt van nieuwe gemeentelijke regelgeving om op die manier het vestigen van kinderen en daarmee tevens hun ouders uit het voormalige IS-kalifaat in Rotterdam onmogelijk te maken.

Leefbaar Rotterdam-raadslid Tanya Hoogwerf zou het ‘’een compleet onverantwoord besluit’’ vinden van CDA-minister Grapperhaus om de kinderen terug te halen en wil daarom weten hoe de burgemeester van Rotterdam erover denkt. Rotterdammers hebben daar recht op, vindt ze.

Er verblijven nog 210 kinderen in Syrië waarvan in elk geval één van de ouders uit Nederland afkomstig is. De Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV) schreef onlangs in het nieuwste Dreigingsbeeld dat de in Syrische kampen verblijvende uitreisjihadisten merendeels nog altijd overtuigd zijn van het gedachtegoed van IS, aldus Hoogwerf.

‘’Het gevaar voor de Nederlandse samenleving dat hiermee gepaard gaat behoeft geen toelichting. De onthutsende gang van zaken rond de in Rotterdam wonende Samir A., die niet deradicaliseert maar volgens sterke vermoedens van de autoriteiten juist potentiële jihadisten inspireert, toont aan dat het in toom houden van één (voormalige) jihadist al een ondoenlijke opgave is’’, schrijft Hoogwerf aan Aboutaleb.

Minister Grapperhaus geeft zelf aan dat het terughalen van deze kinderen onlosmakelijk gepaard gaat met de terugkeer van hun ouders. Daarmee lijkt Nederland aan de vooravond te staan van een grootscheepse retour van jihadisten ‘’die in het dood-en-verderf-kalifaat van IS de gedroomde samenleving zagen’’, vervolgt het raadslid. ''Kinderen kunnen vanaf negen jaar geparticipeerd hebben in gevechtstrainingen en mogelijk zelfs op het strijdtoneel actief zijn geweest, weet de AIVD. De weerzinwekkende propagandavideo’s van IS waarin zeer jonge kinderen gevangenen executeren of onthoofdingen oefenen op teddyberen onderstrepen deze waarschuwing.’’