Miljoenenimpuls voor Beijerlandselaan

29 March 2019, 15:51 uur
Algemeen
mainImage
Google Maps

De gemeente Rotterdam maakt de komende jaren twaalf miljoen euro vrij een impuls te geven aan de Beijerlandselaan, de Groene Hilledijk en de omliggende straten. Belwinkels, geldwisselkantoren, kebabzaken en louche tapijt- of gordijnwinkels bepalen nu het straatbeeld van de straat die in de jaren '70 en '80 nog bekend stond als één van de meest prachtige winkelboulevards van Rotterdam. 

Het geld wordt uitgetrokken voor de aanpak van vastgoed, de openbare ruimte, het winkelaanbod en het bestrijden van ondermijning. Volgens de betrokken partijen staat de vitaliteit van de straten onder druk en moet het gebied weer de charme en uitstraling van het vroegere stadsdeel krijgen. Een aantal panden op de Beijerlandselaan en Groene Hilledijk met een slechte uitstraling hebben volgens Rotterdam een negatief effect op de omgeving. Twee ‘rotte kiezen’, de Groningerstraat en de Adriaen Nimantsstraat, maken straks plaats voor 21 nieuwe woningen.

Vastgoed
In het gebied staan 240 panden. Die zijn van 140 verschillende eigenaren. Rotterdam wil zelf panden gaan aankopen om 'de regie terug te pakken'. Circa 20 tot 30% van de panden komt in eigendom van de gemeente of van private Alliantiepartners. Deze panden worden opgeknapt, krijgen een andere invulling of worden getransformeerd naar een heel andere functie. Dit laatste gebeurt vooral op de Groene Hilledijk waar onder andere ruimte komt voor meer zakelijke en dienstverlenende bedrijven. Ook kunnen hier winkels worden getransformeerd naar woningen.

''De huidige uitstraling van het winkelgebied maakt een rommelige en verwaarloosde indruk. Een woud aan reclame-uitingen voldoet niet aan het Rotterdamse reclamebeleid. Luifels en dichte rolluiken zorgen voor een benauwd en onveilig gevoel, nemen veel licht weg en tasten het uitzicht en aanzicht van de woningen aan. Het winkelgebied moet juist een meer open en uitnodigende uitstraling krijgen'', stelt de gemeente Rotterdam. Men wil ook meer tandartsenpraktijken en fysiotherapeuten in de straten situeren. 

De volledige transformatie moet in tien jaar voltooid zijn. De financiële middelen komen uit het programma Nationaal Programma Rotterdam-Zuid.