Dagblad010 | Mondkapjes, vaccins en tests kosten miljarden

Mondkapjes, vaccins en tests kosten miljarden

mainImage

De rekening voor de coronabestrijding loopt nu al in de miljarden. Nederland gaf de afgelopen maanden bijna 1,5 miljard euro uit aan mondkapjes en andere hulpmiddelen. Voor coronavaccins is 700 miljoen euro vrijgemaakt, voor tests 300 miljoen, meldt het AD.

Vanaf halverwege maart heeft het kabinet alles op alles gezet om onze zorg te voorzien van voldoende beschermende middelen en beademingsapparatuur. Ook is Nederland sinds enkele weken actief op jacht naar vaccins. Voor het eerst geeft het kabinet nu inzicht in de kosten onder aan de streep. Die lopen op tot enkele miljarden. Vooralsnog was er 88 miljard euro beschikbaar voor de zorg.

De rekening voor beschermingsmateriaal en beademingsapparatuur bedraagt bijna 1,5 miljard euro (zie tabel hieronder). Zo verwacht de overheid 930 miljoen euro uit te geven aan ongeveer 1,4 miljard mondmaskers, 30 miljoen euro aan 500 miljoen handschoenen, 300 miljoen euro aan 80 miljoen isolatiejassen en 10 miljoen euro aan miljoenen beschermingsbrillen en halterschorten.


Door: ANP | Foto: ANP