Monument slachtoffers ‘laatste bom op Rotterdam’

6 March 2020, 01:14 uur
Algemeen
mainImage
Herdenking 2019, foto: David Rozing

In Rotterdam Bergpolder wordt op 18 maart 2020 een monument onthuld voor de slachtoffers van de laatste bom die op Rotterdam viel tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het monument komt er precies 75 jaar nadat een Duits V-wapen insloeg met 34 doden als gevolg.

Het was slechts zeven weken voor de bevrijding toen op zondagochtend 18 maart 1945 een vernietigend Duits V-wapen neerstortte op een huizenblok in de Rotterdamse Treubstraat en Kerdijkstraat. De meeste wijkbewoners lagen nog in bed toen ze werden opgeschrikt door een enorme knal. De impact van de explosie was groot: 34 personen vonden daarbij de dood en tientallen raakten gewond. Veel van de overlevenden raakten ontheemd en moesten gedwongen verhuizen.

Jarenlang werd deze ‘laatste bom op Rotterdam’ niet herdacht, totdat de twee broers Ben en Jos Verweij op 4 mei 2016 bloemen op het pleintje bij de Kerdijkstraat legden. De twee broers raakten bij de gebeurtenis in 1945 hun ouders en vier broers en zussen kwijt. Ze bleven met z’n tweeën over.

Toen wijkbewoners de bloemen ontdekten kwamen ze met de broers in contact en daaropvolgend met andere nabestaanden en tientallen ooggetuigen. Bij die nabestaanden klonk de roep voor een blijvende plek om te herdenken: een monument.

Een onbekende geschiedenis onthuld

Speciaal voor dit doel richtten buurtbewoners Frank Zwinkels, Dik Happé en Ewoud Kieviet de Stichting Herdenking Treubstraat op om de herinnering levend te houden. Door uitgebreid archiefonderzoek kwamen de namen van de slachtoffers boven water en kreeg een tot nu toe onbekende geschiedenis een gezicht. Er kwam een lesprogramma voor scholen in de buurt en een herdenkingskrant vol verhalen van nog levende ooggetuigen. De herdenkingen in 2018 en 2019 werden door honderden mensen bezocht, zowel huidige als toenmalige buurtbewoners.

Onthulling monument Na de eerste twee herdenkingen komt het nu, 75 jaar later, tot de onthulling van een monument. Dit kunstwerk is ontworpen door de Rotterdamse kunstenaar Hans Muller. De sculptuur beeldt de verwoesting van de bominslag uit, maar ook de onverwoestbaarheid van de herinnering aan de slachtoffers van deze tragedie.