30 jaar lang hebben de vier Piekfijn-winkels Rotterdammers van tweedehands spullen voorzien. Nu neemt Het Goed de winkels over van de gemeente. Door de huidige ontwikkelingen op de kringloopmarkt en de professionaliseringsslag die hierin gemaakt moest worden, was dit voor gemeente Rotterdam een ''noodzakelijke'' stap.
Van 1 februari tot 1 september worden de winkels gefaseerd overgenomen. Gerben Wigmans (directeur Stadsbeheer): ''In de zoektocht naar een geschikte marktpartij hebben wij als gemeente Rotterdam in de openbare aanbesteding belangrijke eisen gesteld: alle medewerkers behouden sowieso hun baan, de winkel blijft toegankelijk voor alle Rotterdammers - ook die met een kleine portemonnee - en er wordt ingezet op duurzaamheid en werkgelegenheid. Daarbij biedt Het Goed ook werkplekken aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het Goed zal de Rotterdammer op een goede manier kunnen bedienen in het aanbieden van betaalbare tweedehands spullen, met mensen die hun vertrouwde werkplek behouden.''
Rotterdammers zullen nog niet direct veranderingen zien. Willem van Rijn, directeur Het Goed: ''Achter de schermen hebben alle medewerkers van Piekfijn al kennis gemaakt met hun nieuwe collega’s en ze worden momenteel voorbereid op de werkwijze van Het Goed. De eerste winkel zal in de loop van 2020 een make-over krijgen. Dat willen we graag met de Rotterdammers vieren.''
Het Goed is een sociale onderneming met 25 eigentijdse kringloopwarenhuizen. Samen met gemeenten en andere partners zet Het Goed zich in voor werkgelegenheid door hergebruik van goederen. Voor en achter de schermen heeft Het Goed ongeveer 1.250 medewerkers. De kringloopwarenhuizen van Het Goed trekken jaarlijks meer dan 2 miljoen klanten. In Rotterdam werkt Het Goed al samen met Pameijer in haar kledingwinkel GoedGekleed in Hoogvliet. Samen met Pameijer en mogelijk andere partners zal Het Goed zich ook in Rotterdam inzetten voor werkgelegenheid door hergebruik van goederen. In het streven naar een inclusieve en circulaire samenleving worden ook verbindingen met andere Rotterdamse organisaties gezocht.
Piekfijn werd 30 jaar geleden door de toenmalige ROTEB in het leven geroepen om spullen een tweede leven te geven en medewerkers met fysieke klachten een alternatieve werkplek te bieden. De winkels groeiden uit tot een waar begrip in Rotterdam voor het wegbrengen en aanschaffen van tweedehands spullen. In de afgelopen jaren heeft de kringloopmarkt zich echter enorm ontwikkeld. De professionalisering die bij Piekfijn nodig zou zijn, is met de huidige middelen niet mogelijk. De gemeente besloot daarom een marktpartij te vinden waarbij de winkels ook in de toekomst een succesvol tweedehands warenhuis blijven voor alle Rotterdammers.
Na 30 jaar verdwijnt Piekfijn uit het straatbeeld
4 February 2020, 09:29 uur
Algemeen
