Nederland gewaarschuwd: 40 kerkgangers besmet

24 May 2020, 01:49 uur
Algemeen
mainImage

Nederland is wellicht op tijd opgeschrikt door een nieuwe grote veenbrand van het coronavirus na een kerkdienst in Frankfurt am Main. Er blijken 40 mensen besmet te zijn geraakt na een samenzang tijdens een dienst van een baptistengemeenschap op 10 mei in het centrum van de Duitse stad. Tijdens de dienst werd weldegelijk rekening gehouden met de afstand tussen de kerkgangers: minimaal anderhalve meter.  

Het voorlopige vermoeden bestaat dat de luchtventilatie in de kerk de boosdoener is. Sinds twee weken waren er weer kerkdiensten in de deelstaat Hessen. Volgens Fr.de zijn daarbij mondkapjes verplicht. Niet bekend is of die bij de dienst op 10 mei zijn gedragen. Zoals er tot nu toe ook geen mededelingen zijn gedaan of de kerkgangers gezamenlijk hebben gezongen.

Kerkdiensten zijn ook in Nederland - met name op het eiland Goeree Overflakkee en in het noordelijk deel van Limburg de belangrijkste oorzaak geweest van de eerste grote uitbraak. Dat geldt ook voor carnavals- en après ski-feesten in binnenruimten. Experts noemen dit gevaarlijke spreadevents. Daar vallen in de buitenlucht overigens ook festivals en voetbalwedstrijden onder. In Italië is de competitiewedstrijd tussen Atalanta Bergamo en Valencia in maart een van de grote brandhaarden geweest.

De zwaarte van de ziekteverschijnselen bij de 40 vastgestelde infecties blijken volgens Fr.de mee te vallen.