Dagblad010 | NIDA hangt Palestijnse vlaggen op bij stadhuis
mainImage

NIDA hangt Palestijnse vlaggen op bij stadhuis

28 januari 2020, 16:14 uur
Algemeen

Het Rotterdamse songfestivalfeestje in Rotterdam begon dinsdag met een actie van de lokale partij NIDA. De islamitische partij probeerde een Palestijnse vlag en sjaal te bevestigen aan een standbeeld voor het stadhuis om te protesteren tegen de komst van een Israëlische delegatie. Die overhandigt burgemeester Ahmed Aboutaleb symbolisch de sleutel van het songfestival.

De Rotterdamse partij NIDA spreekt van een ludieke actie. "Om de bezetting en mensenrechtenschendingen in Israël niet zomaar aan Rotterdam voorbij te laten gaan", stelt de initiatiefnemer. De politie heeft de vlaggen in beslag genomen.

De Israëlische stad Tel Aviv was vorig jaar gaststad van het evenement. Door het songfestival in Israël te laten plaatsvinden leek het volgens NIDA alsof de bezetting van de Palestijnse gebieden gelegitimeerd was.

Het Eurovisiesongfestival wil zich nooit mengen in politieke discussies. Ook uitingen als Palestijnse vlaggen zijn daarom niet geoorloofd. Vorig jaar tijdens de door Duncan Laurence gewonnen finale in Tel Aviv was een gastoptreden van Madonna erg controversieel. Ze liet haar dansers met een Israëlische en Palestijnse vlag op hun rug, elkaar omhelzen tijdens de act.

In de greenroom hielden de bandleden van de IJslandse inzending Hatari Palestijnse sjaaltjes in de lucht toen de laatste IJslandse punten binnenkwamen voor hun act met kooien, kettingen en vuur. De omroep Kan had vooraf geen weet van het vertonen van de Palestijnse vlaggen door de IJslandse inzending én Madonna.


Foto: ANP