Dagblad010 | Nieuwe coronabesmettingen in regio blijven dalen

Nieuwe coronabesmettingen in regio blijven dalen

mainImage

door Jan D. Swart

Het aantal nieuw vastgestelde Covid-19-infecties in de regio Rotterdam-Rijnmond is de afgelopen week gedaald naar 144 (was: 196). Dat brengt het weekgemiddelde op 20,5. Vorige week vrijdag was dat na zeven dagen: 29,1. In de paniekweken moest de GGD moyennes doorgeven van 89, 105 en zelfs 116.

In de week van de meest vastgestelde infecties in deze regio – 812 stuks, van 4 tot en met 10 april (moyenne: 116) – betrof het ook daadwerkelijke slachtoffers. De testen werden toen alleen uitgevoerd in ziekenhuizen.

Onder de 144 geïnfecteerden van de afgelopen week (gemiddeld 20,5) bevinden zich daarentegen ook (en misschien wel de meeste) mensen die helemaal niet ziek geworden zijn en ook niet meer ziek worden. Zij zijn getest omdat ze zorgmedewerkers zijn. Of het zijn bewoners van verzorgingstehuizen, die uit voorzorg werden gecontroleerd. Bezien in het licht van die wetenschap geeft dat een hoopvol beeld van het verloop van het virus gedurende deze warme periode.

Rotterdam (stad) is vanaf de uitbraak altijd fors koploper geweest qua nieuw vastgestelde infecties. Nog steeds, maar de cijfers nemen wel af. Rotterdam had afgelopen week met 650.000 inwoners 91 nieuw positief geteste inwoners: een gemiddelde van 13. De week ervoor: 16.7. In de week van 27 maart tot 4 april was het moyenne heel lelijk met 84 en toen betrof het (nogmaals) in alle gevallen zieke mensen.

Mooie afgelopen week opnieuw in Westvoorne: nul. 1 mei werd daar de laatste ontdekking genoteerd. Ook Krimpen aan den IJssel, Brielle en Ridderkerk bleven een volle week volledig schoon. 

Eén voortdurend voorbehoud: de cijfers van de GGD corresponderen niet altijd met die van het RIVM. 

 

 


Foto: Stockfoto