Nota Dierenwelzijn een a-politieke tombola

17 October 2019, 23:52 uur
Algemeen
mainImage

door Jan D. Swart

De Nota Dierenwelzijn, die donderdag de gemeenteraad passeerde, leverde een discussie op van 55 minuten met 15 moties en van oudsher eindelijk een a-poltieke stemming waarbij de partijleden het ook onderling oneens konden zijn zonder dat ze elkaar daar vreemd voor hoefden aankijken.

Grote grazers levend verhandelen

Voorbeeld 1.
Het verkleinen van de kuddes grote grazers (zoals die op de Maasvlakte) in de wintermaanden. Dat gebeurt om hun hongerdood te voorkomen. Oplossing: levend verhandelen. Consequentie? Dat dit in vrijwel alle gevallen leidt tot de slacht. De Partij voor de Dieren vroeg de gemeenteraad om te zorgen dat dit niet ging gebeuren.
En dan komt de stemming.
Eens met de Partij voor de Dieren: de twee mannen van de SP, de twee mannen van Nida, de fractie van Denk, de fractie van 50Plus en hoewel Leefbaar in de regel de grootste diervriendelijke partij is, sluit het zich verrassend, juist in een a-politieke sfeer, aan bij de coalitie. Met één uitzondering: Maarten Struijvenberg. Maar het redde de grote grazers er niet mee.

Huisdierensticker

Voorbeeld 2.
Het was de Partij voor de Dieren opgevallen dat er in België een huisdierenstickersysteem bestaat. Een onschuldig maar nuttig initiatief, want als er in een woning brand uitbreekt hoeven de hulpdiensten geen navraag te doen of er zich nog dieren in het huis bevinden. Dus zou je denken: dat wordt unaniem aangenomen. Nee, verdomd, er is toch nog een partij tegen: de VVD. Tenminste: 4 van de 5 fractieleden, want liberaal Tim Versnel heeft een kat thuis en vindt het dus wel nuttig.

Altijd eendentrapjes

Voorbeeld 3.
Het verzoek om in alle Rotterdamse wateren eendentrapjes aan te brengen. Diervriendelijk toch. Niettemin spijkerhard afgewezen door CDA, D66, PvdA, VVD, GroenLinks en de in een onbekend kamp terecht gekomen Maurice Meeuwissen van de PVV. Dus voor: Leefbaar Rotterdam, 50Plus, Partij voor de Dieren, Denk, Nida en SP. De uitslag gaat het archief in en komt bij de verkiezingen weer boven water.

Voederverbod voor de hele stad

Voorbeeld 4.
De Partij voor de Dieren geldt (daar gaan we vanuit) in de gemeenteraad als de grote dierenkenner en doet het voorstel om in de hele stad een voederverbod in te stellen. Daar liggen tal van motivaties aan ten grondslag, maar de belangrijkste is: het voedsel dat mensen voor achterlaten hoort bij dieren en leidt tot gezondheidsproblemen.
En toch wordt het dan met bijna verbeten gezichten weggestemd merendeel onder het motto: opa moet met zijn kleindochter de eendjes kunnen blijven voeren. De enigen die de Partij voor de Dieren in dat kennelijk noodzakelijke harde beleid volgen zijn louter solisten: Jan Willem Verheij (VVD), Ellen Verkoelen (50 Plus) en Aad van Zevenbergen (SP).

Meerkoetpalen

Laatste voorbeeld.
Altijd een meerkoetpaal naast een fontein. Niks mis mee. Kosten nihil. Het Havenbedrijf heeft er honderden over. Slotsom: 36 keer nee. Alleen Nida, SP, de Partij voor de Dieren, 50 Plus en solo Duygun Yildirim (Partij van de Arbeid) voor.

Conclusie

Op de politiek is geen peil te trekken. Het is een tombola, maar in elk geval frisser dan coalitiediscipline.