Dagblad010 | NS: 5000 vergoedingen aan WOII-slachtoffers

NS: 5000 vergoedingen aan WOII-slachtoffers

mainImage

Bijna 5000 slachtoffers en nabestaanden krijgen een financiële vergoeding wegens de NS-transporten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat maakte de commissie die de aanvragen beoordeelt donderdag bekend, nadat het meldpunt bijna elf maanden open is.

Van in totaal 7000 aanvragen zijn er ruim 6000 beoordeeld. Ongeveer duizend aanvragen werden niet toegekend omdat bij de aanvraag niet kon worden voldaan aan de gestelde voorwaarden. Het uit te keren bedrag is tot nu toe 38 miljoen euro. Van de toegewezen aanvragen zijn er 700 afkomstig van directe slachtoffers, ruim 3850 van kinderen van slachtoffers en ruim 200 van weduwen of weduwnaars.

De Nederlandse Spoorwegen heeft destijds in opdracht van de Duitse bezetter vanuit Nederland meer dan honderdduizend Joden, Sinti en Roma tot aan de landsgrenzen vervoerd met als eindbestemming concentratie- of vernietigingskampen. Daarmee werd geld verdiend. De NS bood in 2005 excuus aan voor de transporten, maar kende geen financiële genoegdoening toe.

Na veel gesprekken met nabestaanden, met name Holocaustoverlevende Salo Muller, besloot de NS in 2018 over te gaan tot het uitkeren van vergoedingen. Over de beste manier om dit uit te voeren, gaf de Commissie Individuele Tegemoetkoming Slachtoffers WOII Transporten NS vorig jaar advies aan de NS, die dat overnam. Sinds 5 augustus 2019 kan een aanvraag worden gedaan tot een jaar na dato.


Door: ANP | Foto: ANP