OM: hogere straffen aanslag op Panorama

16 July 2020, 11:07 uur
Algemeen
mainImage
ANP

Het gerechtshof in Amsterdam is donderdag begonnen aan het hoger beroep in de zaak over de beschieting van het pand waarin de redactie van weekblad Panorama zit. In de zaak staan drie verdachten terecht, die vorig jaar door de rechtbank zijn veroordeeld tot celstraffen van drie en vier jaar. Het Openbaar Ministerie, dat gevangenisstraffen had geëist tot zeven jaar, ging in hoger beroep.

Het kantoor van Panorama aan de Teleportboulevard in Amsterdam Sloterdijk werd op 21 juni 2018 beschoten met een raketwerper. Er vielen geen doden of gewonden, maar de schade aan het gebouw was groot. De verdachten zijn lid van motorclub Caloh Wagoh.

Volgens het Openbaar Ministerie was het een doelbewuste aanslag op de redactie van Panorama, maar de rechtbank in Amsterdam oordeelde in juni vorig jaar dat dit speculaties waren omdat het motief onbekend is gebleven. De straffen vielen daarom lager uit.

Richard Z. (43), president van de Woerdense afdeling van Caloh Wagoh, is met vier jaar cel veroordeeld tot de hoogste straf en is het daar niet mee eens. Hij zou een leidende rol hebben gehad. De verdachten John P. (47) uit Spijkenisse en Rotterdammer Mike van den B. (27) zijn veroordeeld voor de beschieting zelf en kregen elk drie jaar celstraf.

"Ik ben onterecht veroordeeld", zei Van den B. donderdag in het gerechtshof. Hij erkent dat hij erbij was, maar ontkent dat hij wist wat er stond te gebeuren. Hij wil geen vragen beantwoorden met wie hij naar Amsterdam was gereden. Hij verklaarde dat hij enkel chauffeur was en heeft gezien dat de ander bij aankomst iets uit zijn kofferbak had gehaald, "een langwerpig buizig voorwerp". Hij stond op de uitkijk toen hij een enorme knal hoorde. "Ik dacht aan zwaar vuurwerk", verklaarde Van den B., die naar eigen zeggen toen nog niet wist dat het pand was beschoten.

Het gerechtshof trekt meerdere dagen uit voor de zaak. De strafeis van het OM volgt op een volgende zitting. De datum daarvan is nog niet bekend, maar dat wordt volgens het hof niet eerder dan na januari wegens een volle agenda.