Dagblad010 | PvdA wil onafhankelijk onderzoek businesscase

PvdA wil onafhankelijk onderzoek businesscase

mainImage
Inzet: Dennis Tak

Raadslid Dennis Tak van de Rotterdamse PvdA wil een onafhankelijk onderzoek naar de businesscase van Feyenoord City. Dat heeft hij op zijn eigen twitteraccount bekend gemaakt. Politiek betekent dit vrijwel zeker dat de voltallige fractie van de plaatselijke PvdA dit advies zal volgen als er binnenkort in de gemeenteraad over de toekomst van de gebiedsontwikkeling op Zuid en het nieuwe stadion zal worden gesproken.

De afronding van Feyenoord City is al verscheidene keren uitgesteld, omdat de wegvoorbereiders de financiering van het nieuwe stadion nog niet rond hebben. Dat uitstel is verleend door wethouder Van Gils, terwijl dit in de planningslijn niet was afgesproken. De meest kritische politieke partijen binnen de raad over de nieuwe stadionplannen ergeren zich bovendien aan het feit dat zij nauwelijks informatie krijgen.

Tak twitterde naar aanleiding van het nieuws in Engeland dat de Spurs 190 miljoen euro moeten lenen om de coronacrisis te overleven. Die lening zou nooit zijn aangevraagd als de club niet door de bouw van het nieuwe stadion recent zwaar in de rode cijfers terecht was gekomen. Ook Tak moet er niet aan denken dat dit lot Feyenoord zou kunnen treffen.

De PvdA was wel een van de politieke partijen die in de lente van 2017 groen licht gaf voor een miljoeninjectie ten bate van een nieuwe stadion, op voorwaarde van een sluitende businesscase. Maar die is moeilijk op een heldere en verantwoorde wijze sluiten te krijgen. Niet onder het wethouderschap van Adriaan Visser, nu onder leiding van zijn opvolger Arjan van Gils evenmin. Het nieuwe stadion is een prestigeobject van D66.

Van alle politieke partijen in Rotterdam zijn 50Plus en de Partij van de Dieren de grootste tegenstanders van een nieuw stadion. Tak (PvdA) is van beroep bankier en heeft al eerder zijn twijfels uitgesproken. Dat gold ook voor cijferdeskundige Gerben Vreugdenhil van Leefbaar Rotterdam, maar die is inmiddels raadslid-af. 

Binnenkort is trouwens ook een rapport van de Rotterdamse Rekenkamer te verwachten over de financiën van Feyenoord City.