Dagblad010 | Rijnmond: +380 positief geteste inwoners per week

Rijnmond: +380 positief geteste inwoners per week

mainImage

door Jan D. Swart

De GGD Rotterdam-Rijnmond heeft de laatste veertien dagen 760 positief op corona geteste inwoners gemeld. Per week gemiddeld: 380. Een enorme stijging in vergelijking met de week van 29 mei tot en met 5 juni toen het laagste aantal in deze regio werd gemeten: 72. 

Het is daarbij wel nog steeds een open vraag of het vastgestelde getal van 380 ook daadwerkelijk nieuwe besmettingen zijn. Omdat mensen zich redelijk massaal laten testen kunnen het ook infecties zijn uit de brandhaarperiode. Mogelijk zijn die mensen in die periode niet eens ziek geweest.  

Als men zich wil vasthouden aan het optimisme van prof. Gommers van het Erasmus MC komt de stijging door het grootschalig testen. Hij is nog niet in paniek. Wel is er waakzaamheid geboden. Overigens zou de juiste actuele stand van zaken rond de ontwikkeling van Covid-19 in deze regio het beste zijn af te lezen aan het aantal patiënten dat in het ziekenhuis is opgenomen. Maar die cijfers geeft de GGD Rotterdam-Rijnmond. Men weet alleen dat dit landelijk is gestegen, zij het nog maar kort. 

In maart en april gaven de cijfers wel een exact beeld van de mensen die ziek waren. De testen werden toen alleen op hun uitgevoerd. In de hoogspanningsweek van 28 maart tot en met 3 april meldde de GGD Rotterdam-Rijnmond bijvoorbeeld 751 besmettingen. Dat waren dus daadwerkelijk zieke mensen. Dat is bij de 380 van nu niet het geval.

De GGD Rotterdam-Rijnmond omvat 15 gemeenten met in totaal ruim 1,3 miljoen inwoners. De grootste stijger over de laatste 14 dagen betreft de stad Rotterdam (+586).

Verder: Nissewaard (+30), Schiedam (+28), Capelle aan den IJssel (+23), Vlaardingen (+22), Ridderkerk (+15), Barendrecht (+10), Albrandswaard (+10), Maassluis (+6), Hellevoetsluis (+5), Krimpen aan den IJssel (+4). Westvoorne (+3), Brielle (+2) en Goeree Overflakkee (+2).

Opvallend bij deze cijfers is dat Westvoorne als kleinste gemeente ruim twee maanden clean was en nu van 25 naar 28 positief geteste inwoners is gestegen en dat men op het eiland Goeree Overflakkee – waar de tragiek begon – zo geschrokken is dat de inwoners of weinig aanleiding zien om zich te laten testen of zich keurig aan alle voorschriften houden.