Rotterdam gevraagd de oudjes te helpen

16 June 2020, 23:15 uur
Algemeen
mainImage
Rechts inzet: raadslid Verkoelen

door Jan D. Swart

De Rotterdamse zorgwethouder Sven de Langen is jong, sportief, kan racefietsen, kan voetballen (niet zo’n klein beetje ook), maar wordt nu ook door 50Plus gevraagd om zich te ontfermen over de oudjes in deze stad, die naar de mening van fractievoorzitter Ellen Verkoelen door de coronacrisis hun conditie zo goed als verloren hebben. 

‘’Met het advies blijf thuis is voor de ouderen die nog aan beweging buitenshuis deden, zoals bijvoorbeeld fitness onder begeleiding van een fysiotherapeut, ook een einde gekomen want de 1,5 m afstand is niet haalbaar’’, begint Verkoelen een lange brief aan de jongste Rotterdamse zorgwethouder ooit.

Ze vervolgt: ‘’We weten dat beweging voor de lichamelijke conditie van ouderen essentieel is. Daarnaast helpt beweging ook in de sociale contacten en ook bij eenzaamheid en isolement is beweging cruciaal. In de nabije toekomst zal dit patroon voor ouderen nauwelijks veranderen wat een behoorlijk somber perspectief is.’’

Uit onderzoek blijkt dat naarmate men ouder wordt, de mens er elk jaar een klein beetje spiermassa op inlevert. Dat gaat steeds sneller. Op 70-jarige leeftijd is dat gemiddeld al 3% per jaar minder spiermassa. 10 jaar achter elkaar zo'n afname betekent dat je ongeveer een kwart van je totale spiermassa kwijtraakt. Stilzitten versnelt dit proces.

Verkoelen wijst ook op de consequenties: een van de grootste risico’s van afnemende spiermassa is het gevaar van vallen. Daar horen cijfers bij: In 2018 overleden 4.628 inwoners van Nederland door een ongelukkige val. Ruim 75 procent van de overledenen was 80 jaar of ouder. Van de ouderen die in na een valpartij op de Spoed Eisende Hulp terecht kwam werden er 43.800 opgenomen in het ziekenhuis.

En nu komt haar vraag in het belang van de 95.000 65-plussers van Rotterdam die al maanden thuis stil zitten: Sven, ben je bereid om een plan op te stellen en samen te werken met bijvoorbeeld wooncomplexen waar veel ouderen wonen, die ook een recreatiezaal tot hun beschikking hebben, zodat bewoners gemakkelijk aan hun beweging kunnen komen?