Rotterdam verdient een leven-lang-leren-plan

2 August 2019, 20:23 uur
Algemeen
mainImage
Inzet: Ellen Verkoelen

50Plus Rotterdam wil een leven-lang-leren-plan in de stad. Ouder en Wijzer is nu geen speerpunt, maar moet het wel worden, vindt Ellen Verkoelen. De fractievoorzitter van 50Plus heeft het aangekaart bij onderwijswethouder Kasmi, omdat het aantal 45-jarigen en ouder naar 40% van de Rotterdamse bevolking groeit.

Er is geld genoeg voor, zegt 50Plus. Er zijn in Nederland genoeg fondsen die werknemers helpen zich bij en om te scholen: 65 stuks. ‘’Maar grote hoeveelheden subsidiegeld blijft ongebruikt op de plank liggen. Als men zich bedenkt dat alle fondsen bij elkaar 168,8 miljoen in kas hadden in 2015, gaat het hier dus om serieus veel geld wat niet ingezet wordt aan om- en bijscholing’’, aldus Verkoelen.

Meer aandacht voor een-leven-lang-onderwijsbeleid is naar haar mening niet alleen een verantwoordelijkheid van werkgevers en de Rijksoverheid, ook de gemeente Rotterdam moet daar een actieve rol in spelen. ‘’Het onderwijsplan van de wethouder onderwijs stopt nu bij 21 jaar. Hij heeft het voortdurend over minder kansrijke jongeren op MBO-niveau brengen, maar je kan bij ouderen ook armoede en eenzaamheid voorkomen met bijleren.’’