Rotterdam viert 750 jaar dam in Rotte met expo

30 August 2020, 11:04 uur
Algemeen
mainImage
Bert Wijbenga.

Weinig mensen hebben er weet van dat er ooit op de plek waar nu de Hoogstraat loopt een dam lag in Rotterdam, die voor het ontstaan van de stad heeft gezorgd. "Ik heb bij veel Rotterdammers gemerkt dat als je dit verhaal vertelt, ze het hartstikke interessant vinden. We hebben het alleen niet zo goed aan elkaar doorverteld", zegt locoburgemeester Bert Wijbenga in het kader van het 750-jarig jubileumjaar van de stad.

"Ik vind dat 750 jaar nadat dit werk door de voor-, voor-, voorouders van Rotterdammers werd gedaan, we het weer moeten ophalen en vieren", aldus Wijbenga. In Rotterdam opent op 5 september de expositie ‘750 jaar Rotte | dam’, ter gelegenheid van het ontstaan van de stad. De tentoonstelling, een samenwerking tussen Museum Rotterdam en jubilerend Archeologie Rotterdam (BOOR), is te zien in het Timmerhuis.

Rotterdam ontstond in 1270, toen er in de rivier de Rotte een dam werd aangelegd. Aan de hand van onder andere archeologische objecten en beeldmateriaal vertelt de expositie de ontstaansgeschiedenis van de stad. "Topstuk van de expo is een punter die 750 jaar geleden de dam afsloot. Dit oudste en best bewaarde bootje werd in 1991 aangetroffen bij graafwerkzaamheden voor de spoortunnel bij Blaak en is nu voor het eerst te zien", laat Paul van de Laar, directeur Museum Rotterdam weten. "Rotterdam als middeleeuwse stad is voor veel mensen een gek idee, aangezien er nauwelijks nog sporen van zijn. Daarom is het bijzonder dat we die oude geschiedenis nu concreet kunnen laten zien."

De tentoonstelling '750 jaar Rotte | dam' loopt tot 21 maart 2021. Het 750-jarig jubileum van Rotterdam dit jaar ziet er door de coronacrisis anders uit dan gepland, maar wordt ook gevierd met onder meer een driedaags muziekfestival op het Noordplein (11 t/m 13 september), een archeologische wandeling en een kanorally over de Rotte op 25 oktober. De precieze invulling van het programma wordt nader bekendgemaakt. Museum Rotterdam hanteert van 5 tot en met 13 september een gratis entree en komt met extra programmering. Het museum hangt vanwege een negatief gemeentelijk subsidie-advies een mogelijke sluiting boven het hoofd en wil hiermee de aandacht vragen.


Door: ANP