Dagblad010 | Rotterdam wil echte nachtwinkels

Rotterdam wil echte nachtwinkels

mainImage
Links boven: raadslid Achbar

Meer vrijheid voor de ondernemer en dienstverlening voor de Rotterdammer. Concreet vertaald in verruiming van de openingstijden voor nachtwinkels. Dat is de basis van een initiatiefvoorstel dat de Rotterdamse politieke partijen Denk, D66 en VVD komende donderdag aan de gemeenteraad presenteren.

Op dit moment heeft de term ‘nachtwinkel’ in Rotterdam een vrij overdreven betekenis. De nachtvrijheid duurt zegge en schrijve een uur. Om 1 uur zakken de rolluiken. Maar de meningspeiling onder de winkeliers geeft aan dat ruim 80% sterk de behoefte heeft om langer open te willen zien.

Binnen de huidige regelgeving is het zo dat er maximaal een nachtwinkel per 15.000 inwoners mag zijn in elk Rotterdams gebied. Hierdoor kunnen ondernemers die willen ondernemen geen winkel openen en kan er niet voldaan worden aan de vraag van Rotterdammers. Er zijn lange wachtlijsten. Daarom willen Denk, D66 en de VVD het maximum loslaten.

Uit het onderzoek blijkt dat ondernemers een groei in omzet en werkgelegenheid verwachten als gevolg van deze verruiming van de openingstijden. Dat betekent banen voor Rotterdammers en een beter inkomen voor ondernemers. Denk-raadslid Faouzi Achbar is de voortrekker.