Dagblad010 | Rotterdam wil energietransitie gaan versnellen

Rotterdam wil energietransitie gaan versnellen

mainImage

Rotterdam heeft 15 nieuwe projecten gelanceerd om de energietransitie te versnellen. De gemeente ging vorig jaar al van start met de energietransitie met 37 projecten, dat plan wordt nu aangevuld tot 52 projecten. Met de extra projecten wil het stadsbestuur ook zorgen voor nieuwe bedrijvigheid en honderden extra banen.

Wethouder Arno Bonte (duurzaamheid, GroenLinks) wil met de projecten twee doelen bereiken: “We zorgen voor energiebesparing en opwek schone energie met het isoleren van woningen en het aanleggen van zonnepanelen en tegelijkertijd stimuleren we met die projecten lokale bedrijvigheid en werkgelegenheid. We pakken 2 crises in 1 keer aan: de klimaatcrisis en de economische crisis”.

In de projecten worden de duurzame doelen gecombineerd met het stimuleren van werkgelegenheid, het vergroten van de koopkracht en het zorgen voor extra omzet voor Rotterdamse bedrijven. Zo gaat de gemeente in het project ‘Maak werk van zon’ samenwerken met energiecoöperaties om zonnepanelen aan te leggen op daken van schoolgebouwen, sportkantines en bedrijven. Ook komt er een pakket voor bedrijven waarin zij worden ontzorgd bij het realiseren van zonne-energie op het dak. Daarnaast gaat de gemeente een kant-en-klaar pakket aanbieden voor woningeigenaren voor het aanleggen van zonnepanelen en het isoleren van hun huis. Met de projecten worden 50.000 zonnepanelen gerealiseerd, dat is goed voor een besparing van 8670 ton CO2.

Rotterdamse VVE’s krijgen ondersteuning bij de verduurzaming van hun panden met praktisch advies, onder andere over technische mogelijkheden en subsidieopties. Voor VVE’s, woningeigenaren, huurders en bedrijven die willen verduurzamen komt er ook Een extra financiële ondersteuning in de vorm van energievouchers. Met deze waardebonnen kunnen zij energiebesparingsmaatregelen of -producten inkopen bij Rotterdamse ondernemers.

Het stadsbestuur heeft tevens aangekondigd voornemens te zijn een Energietransitiefonds oprichten. Met dit fonds wil de gemeente aantrekkelijke leningen gaan aanbieden aan ondernemers, VVE’s, bewoners en aan grote duurzame investeringen in de haven en de stad. Het Energietransitiefonds zal in het najaar van start gaan.