Rotterdam wordt een bananenrepubliek

6 June 2019, 00:56 uur
Algemeen
mainImage
V.l.n.r.: Ruud van der Velden, Adriaan Visser en Carl Berg

De aangekondigde aanstelling van de omstreden oud Rotterdamse D66-wethouder Adriaan Visser als directievoorzitter van het aan Feyenoord City gelinkte adviesbureau Brink Groep is op twitter omschreven als ‘’een schoolvoorbeeld van belangenverstrengeling.’’ Ook vielen er kwalificaties als ‘’allemaal old boys network’’, ‘’schofterig’’ en ‘’schaamteloos.’’ Uit politieke hoeken is geen openbare felicitatie aangetroffen.

‘’Bananenrepubliek Rotterdam’’, twitterde Ruud van der Velden, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren, die het sinds zijn beëdiging als raadslid tot aan het moment dat de wethouder als aangeschoten wild uit het college van B&W vertrok voortdurend aan de stok had met Visser over Feyenoord City.

‘’Brink beoordeelde nota bene de second opinion van Feyenoord City en is er nog steeds bij betrokken’’, luidde de kritiek van Van der Velden. ‘’Feyenoord City is het feest der belangenverstrengelingen’’, vond twitteraar Marijke Mulder en Van der Velden nam ook haar oordeel over.

‘’Ik moest even twee keer kijken of dit om dezelfde Brink Groep ging . . . gaat het dus toch. Wethouder was dus opdrachtgever van, en als ex-wethouder nu directielid van Brink. Onbegrijpelijk dat dat gewoon zo gaat hier in Rotterdam’’, twitterde Robin van Holst, die vorig jaar voorafgaande aan de gemeenteverkiezingen betrokken was bij de lijst Stadsinitiatief Rotterdam. Ook met die woorden was Van der Velden het eens.

‘’Doet heel even pijn nu’’, vond politiek-watcher drs. Sjors van Maurik. ‘’Maar ach, over een week is iedereen Visser weer vergeten. Toen hij gelekt had tegen de pers werd er bij de politie aangifte gedaan. Dat was voor de Bühne. Eerdmans voorop. Zodra ze allemaal weer een baantje hebben zijn ze koest. De Brink Groep heeft Visser gewoon met die baan bedankt voor het werk dat hij dit bedrijf heeft toegespeeld. Zo gaat het in die kringen. Niks nieuws. Ons kent ons. Er is intern nooit iemand die de beerput opentrekt. Bij Feyenoord zijn door Kerkum ook alle bouwers op deze manier aan het bewind gekomen. In de haven is daar een uitdrukking voor: er valt wel eens iets van het schip.’’

Berg - Visser

Het bekend worden van de nieuwe baan van Visser woensdag valt in tijd exact samen met het bericht van de N.V. Stadion Feyenoord dat de Stichting De Verre Bergen, die een deel van het familiekapitaal van de voormalige HAL-eigenaar Van der Vorm beheert, alvast voor 24,5 miljoen euro levenslang 3600 zitplaatsen koopt voor kinderen van 10 tot 15 jaar van Rotterdam Zuid. Het verleidde raadslid Ellen Verkoelen (50Plus) tot de reactie: ‘’Berg en Visser nemen Zuid over.’’

Carl Berg is het toegevoegde directielid van de N.V. Stadion (belast met de wervende activiteiten voor het nieuwe stadion en in het verleden de financiële topambtenaar die onder meer voor het Ontwikkelings Bedrijf Rotterdam betrokken was bij het geldelijk gecrashte Schiekadeblokplan – met volgens de Rekenkamer een miljoenenstrop voor de gemeente van 20 miljoen).

Voordat Adriaan Visser tot wethouder (financiën, organisatie, en zware projecten) werd, was hij directeur van het Ontwikkelings Bedrijf Rotterdam. Op dit project zou hij uiteindelijk als wethouder struikelen. Voor zijn komst bij het OBR werkte hij bij Coopers & Lybrand Management Consultants (nu PwC) aan haalbaarheidsonderzoeken in de infrastructuur. Ook was hij senior-adviseur voor de Nationale Investeringsbank en lange tijd in dienst van Twynstra Gudde Management Consultants als managing partner van de adviesgroep infrastructuur.