Dagblad010 | Rotterdammers gaan meepraten over Museum Boijmans

Rotterdammers gaan meepraten over Museum Boijmans

mainImage

Er gaat een publiek stadsgesprek komen over (te beginnen) de grootschalige renovatie en vernieuwing van Museum Boijmans van Beuningen.

Wethouder Kasmi heeft van de gemeenteraad de opdracht gekregen daarvoor een onafhankelijke professionele organisatie in de hand te nemen, omdat – zegt een deel van de harde kern van de huidige coalitie: VVD, GroenLinks, D66 – ‘’Rotterdam een lange traditie heeft van open stadsgesprekken rond majeure stadsprojecten zoals bij de huidige bibliotheek, het NAi-gebouw, de Erasmusbrug en het Collectiegebouw.’’

Museum Boijmans van Beuningen kan bij de renovatie wel enige stadssupport gebruiken, want de vernieuwing heeft grote financiële impact op de stad en de gemeente is op zoek naar medefinanciers. Eind februari 2018 stemde een ruime meerderheid van de raad in met ‘het ambitiescenario’ voor Boijmans: 169 miljoen euro, zeven jaar verbouwen en nog eens 55 miljoen ophalen bij sympathiserende particulieren en fondsen. Maar tot nu toe is alleen het Rijk met 7,5 miljoen over de brug gekomen.

Grootste tegenvaller tot dusver is het terugtrekken van de Stichting Droom en Daad, die aanvankelijk 40 miljoen euro voor het Museum in petto had. De reden van terugtrekken is geheim. Veel is geheim rond de renovatie van Boijmans. Zoveel zelfs dat de aanvankelijke grote steun voor het project politiek afbrokkelt en Leefbaar Rotterdam zelfs spreekt van een doofpotaffaire. Gevreesd moet worden voor een financieel fiasco en dat zou – na de Blunderput, de Hoekselijn en het Schiekadeblok – de zoveelste zijn. Of in een publiek stadsgesprek de feiten wel geopenbaard mogen worden, is zeer de vraag, waarmee dus ook het nut weer ter discussie staat.  

De gemeenteraad heeft niettemin ingestemd met de verdere uitwerking van het nieuwe ontwerp voor Boijmans van Beuningen door architectenbureau Mecanoo uit Delft. De coalitie, die altijd altijd al één stem meer heeft dan de oppositie in Rotterdam, kreeg extra steun van de Partij voor de Dieren (raadslid Van der Velden is galeriehouder) en van 50Plus, dat immers stemmers met veel vrije tijd vertegenwoordigd.

Raadslid Meeuwissen (PVV) gaf een demonstratie van z’n meest zonnige kunstgevoel. Hij stemde tegen en riep: ‘’Verkoop maar een deel van je collectie.’’


Foto: Wikipedia