mainImage

'Rotterdammers gechanteerd met van-het-gas-af'

Boven links: Simons en Koster. Boven rechts: Kurvers en Bonte
22 januari 2020, 00:11 uur
Algemeen

De bewoners van IJsselmonde worden ‘’met een haast bodemloze subsidiepot van het gas af gechanteerd.’’ Dat is de keiharde conclusie van de Leefbaar-raadsleden Simons en Koster van Leefbaar Rotterdam over ‘’een werkwijze van dit college die louter verliezers heeft.’’

IJsselmonde is een pilotwijk. ‘’Van keuzevrijheid voor de bewoners is geen sprake, want wie nu niet toehapt moet later alsnog en tegen aanzienlijk hogere kosten van het gas. De financiële beloften van de gemeente Heindijk zijn immers dermate verregaand dat deze niet herhaald kunnen worden in de latere stadia van ‘operatie aardgasvrij’, schrijven zij.

Na IJsselmonde zijn Rozenburg, Bospolder-Tussendijken, Pendrecht, Prinsenland en Het Lage land aan de beurt, waarna de twaalf nieuwe wijken op de nominatie staan.

Simons en Koster luiden de noodklok. ‘’In het goedkoopste – en volstrekt onrealistische - scenario bedragen de kosten van het aardgasvrij maken van de voorgenomen 85.000 woningen zo’n 15.000 euro per stuk. Dit betekent een prijskaartje van op zijn minst één miljard tweehonderdvijfenzeventigmiljoen euro tot 2030, oftewel ruim 127 miljoen euro per jaar’’, schrijven ze niet alleen aan GroenLinks-wethouder Arno Bonte, die in de wandelgangen ‘’de rijkste Rotterdammer ooit’’ wordt genoemd, maar ook aan de liberale bouwwethouder Kurvers, ‘’die het tempo alleen maar aan het opschroeven is.’’

Beide Leefbaar-raadsleden vinden de gang van zaken ‘’onheilspellend’’ en eisen open- en eerlijkheid over twee cruciale vragen: Wat gaan de totale kosten van het aardgasvrij maken van de aangewezen 85.000 woningen bedragen en welk deel van de kosten komt voor rekening van de bewoners? Ze zijn benieuwd of het ‘’van-het-gas-duo’’ Bonte-Kurvers thuis heeft uitgerekend welk bedrag dit per huishouden inhoudt?