Rotterdamse ambtenaren moeten gaan bosbaden

13 November 2019, 22:02 uur
Algemeen
mainImage
Pixabay
Inzet rechts boven: raadslid Ruud van der Velden

Zijn Rotterdamse ambtenaren van de natuur vervreemd geraakt en hebben ze stress omdat ze er geen onderdeel meer van uitmaken?

Het natuurzuivere raadslid Ruud van der Velden van de Partij van de Dieren stelt zich die vraag nog geen vierentwintig uur na een natuurarme raadsvergadering en heeft behalve een antwoord óók een oplossing voor de medewerkers van de gemeente Rotterdam: bosbaden.

En zodoende ligt er sinds woensdag een brief op het bureau van wethouder Sven de Langen met het verzoek of hij zich in deze uit Japan overgewaaide welzijnsactiviteit wil verdiepen en een plek wil geven in het ambtelijk bestel. Het zou bijvoorbeeld bevorderend kunnen zijn om de achterstand van de beantwoording van de tientallen schriftelijke vragen weg te werken en sneller de vuilniscontainer te legen.

Bosbaden – 'Shinrin-yoku' – is volgens Van der Velden een erkende natuurtherapie waarbij deelnemers zich 'onderdompelen' in het bos om daardoor tot rust te komen. Je leert er weten wat je wilt en je verkrijgt nieuwe inzichten hoe je de toekomst tegemoet kantreden. Bosbaden als welzijnsactiviteit kan buigen op robuust wetenschappelijk bewijs, blijkens een publicatie in het tijdschrift International Journal of Environmental Research and Public Health.

Bosbaden middel om werk te vinden

‘’Door tijd door te brengen in de natuur voelen mensen zich weer op hun gemak en verbetert hun fysieke en geestelijke gesteldheid. Mensen kunnen namelijk niet zonder natuur. Mensen zíjn natuur’’, laat de fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren weten, die tevens verwijst naar het succes in Vlaanderen. ‘’ Daar wordt bosbaden behalve in het kader van welzijn en zorg tevens gezien als onderdeel van loopbaancoaching. Om die reden geeft de Vlaamse overheid via haar Agentschap Natuur & Bos ook een fikse subsidie.’’

Van der Velden is zelfs zo overtuigd van het aanstaande succes in de ambtenarenwereld van Rotterdam dat hij bosbaden als middel ziet om Rotterdammers te helpen bij het vinden van werk. En dan moet wat hem betreft de tegenprestatie worden afgeschaft zoals die in de Participatiewet geregeld is. ‘’Want bosbaden is op zichzelf al een tegensprestatie, omdat bijstandsuitkeringsgerechtigden door hun contact met de natuur een beter idee krijgen welk werk het beste bij hen past. Wij denken dat bosbaden een stuk effectiever is dan de zachte dwang die het college op Rotterdammers in de bijstand uitoefent’’, waarmee hij zijn idee ook dropt bij wethouder Moti.