Rotterdamse cafés (37) – Café Royal

30 June 2019, 11:36 uur
Algemeen , Vroeger
mainImage
1954: Henegouwerlaan - Diergaardesingel

door Joris Boddaert

Anno 1930 telde Rotterdam 1400 cafés en was daarmee koploper in ons land. Dorstige lieden konden in dat jaar langs de 430 meter lange Schiedamsedijk in maar liefst 80 kroegen terecht. ‘De Dijk’ was – werkelijk waar – één van de meest alcoholische plekken van Europa. Thans existeren er in 010 nog altijd zo’n 625 cafés. Rotterdam heeft altijd een rijke kroegcultuur geteld. De stad heeft tal van aantrekkelijke etablissementen en in het verleden was dat niet anders. Het is altijd leuk om terug te kijken. Daarom iedere week aandacht voor een kroeg uit het recente verleden.

Café Royal

Wat zijn er in 010 de afgelopen dertig jaar toch veel cafés verdwenen. In deel 2 van mijn boekenserie heb ik tientallen foto’s geplaatst van kroegen die rücksichtslos (op z’n Hollands!) gesloopt werden. Met name in Noord en Zuid is het een kaalslag geweest. Een bekend café in het centrum dat eveneens werd ontmanteld, was Royal, gevestigd  in het voormalige hoekpand Henegouwerlaan/Diergaardesingel. De caféhouder anno jaren ’30, ‘40 en’50 was Theo Bos. In december 1954 kreeg hij ‘van hogerhand’ te horen dat zijn cafépand zou worden geamoveerd. Waarom? Vanwege de ontsluiting van het Weena richting West. Maart 1955 begon de sloop en een half jaar later was de hele hoek verdwenen. Gelukkig bestaat deze foto uit 1953. Hoe het verder is gegaan met de caféhouder? Geen idee. Bestaat de hoek nog steeds? Ja natuurlijk! Het is één van de drukste punten van onze stad. Het kruispunt voert naar alle afvoerwegen…Missen wij café Royal? Nee, natuurlijk niet. Het moet uit verhalen een prachtige ruime zaak zijn geweest met maar liefst twee biljarts. De huidige nieuwbouw die er staat is foeilelijk. Enfin, er zijn in de periode Pim Vermeulen, voormalig PvdA-wethouder infrastructuur (jaren tachtig/negentig), tientallen architectonische wangedrochten in onze stad neergezet. Dat weten wij allen. Ik ben blij met de foto van Jan Roovers. En dat struweel op de voorgrond? Dat bestaat in een andere samenstelling nog steeds. Zeker, inmiddels 65 jaar verder….     
 


Wie geïnteresseerd is in de Rotterdamse cafégeschiedenis en wellicht nog de nodige info heeft wendde zich tot Joris Boddaert. Hij schreef vier dikke caféboeken (salontafelformaat). In 2020 verschijnt deel vijf. [email protected] of 06-18849644.