Rotterdamse daklozen krijgen woning

30 September 2019, 09:56 uur
Algemeen
mainImage
Gemeente Rotterdam

Rotterdam gaat 25 daklozen een woning aanbieden. Het gaat om langdurig dakloze Rotterdammers die bijvoorbeeld psychische problemen hebben en/of verslaafd zijn. Zij kunnen dan direct in alle rust werken aan hun herstel.

Wethouder Sven de Langen overhandigde vrijdag de sleutel aan de eerste bewoner in het zogenoemde proefproject Housing First Rotterdam. De proef loopt tot eind januari en wordt dan geëvalueerd.

Housing First is afkomstig uit de Verenigde Staten. De toewijzing van de woning is het begin van een traject om uiteindelijk zelfstandig te kunnen wonen. Bij de woonvorm is ook begeleiding. Zo kan de dakloze werken aan zijn of haar problemen.

Verschillende steden in Nederland zijn werken al met Housing First. De ervaring leert dat de mensen zelfredzamer wordt en relatief sneller herstellen. Rotterdam werkt samen met Leger des Heils, Stichting Ontmoeting, Pameijer, Woonstad, Havensteder, Vestia en Woonbron.

''Deze dakloze Rotterdammers slaan de nachtopvang over. Door direct een woning aan te bieden wordt de stress weggenomen en kunnen zij, met begeleiding, bouwen aan hun toekomst'', aldus wethouder Sven de Langen.