Dagblad010 | Rotterdamse wijnhandel Platenburg hofleverancier

Rotterdamse wijnhandel Platenburg hofleverancier

mainImage

De wijnhandel Platenburg aan de Goudesingel heeft het predicaat hofleverancier toegekend gekregen. De koninklijke onderscheiding werd maandag uitgereikt door Jaap Smit, de Commissaris van de Koning in Zuid-Hollanf. De huidige eigenaar van de vierde generatie, Julien Platenburg, nam het predicaat in ontvangst.

Sinds februari 2018 heeft Julien Platenburg de dagelijkse leiding van zijn ouders overgenomen. Hij werkte toen al enkele jaren in het familiebedrijf, waarvoor hij o.a. een webwinkel opzette. De liefde voor wijnen is hem met de paplepel ingegoten. Zijn vader Ger is erkend vinoloog en heeft samen met zijn vrouw Lia het merk Platenburg als wijnspecialist op de kaart gezet.
 
In 1894 opende Leo J. Platenburg de deuren van zijn bierbottelarij annex bier- en koffiehuis. Na zijn overlijden zette zijn weduwe Maria Platenburg-Peters de zaak voort. Zij sloot het café en ging als winkel verder. In 1959 nam haar zoon Michel Th.A. Platenburg de dagelijkse leiding van het familiebedrijf over, die het op zijn beurt in 1976 overdroeg aan zijn zoon Ger L.G.Platenburg. Inmiddels staat de vierde generatie aan het roer. Met de uitreiking van het Koninklijk Predicaat Hofleverancier is 125-jarig vakman- en vakvrouw-schap bekroond.

Burgemeester Aboutelab zei hierover: ''U behoort nu tot een select gezelschap van Rotterdamse bedrijven dat het Predicaat Hofleverancier mag voeren. Het zijn er nu, met u erbij, negen. Als bekroond familiebedrijf bent u een indrukwekkend visitekaartje voor de stad.''

Het Recht tot het voeren van het Koninklijk Wapen met de toevoeging 'Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier' wordt toegekend door Koning Willem-Alexander. Kleine en middelgrote ondernemingen die minstens honderd jaar bestaan en een vooraanstaande plaats innemen in hun regio, kunnen er voor in aanmerking komen.