Rotterdamse zorgwethouder komt geld tekort

12 February 2020, 19:26 uur
Algemeen
mainImage
Inzet: wethouder Sven de Langen

De Rotterdamse zorgwethouder Sven de Langen zal de komende tijd binnen het stadsbestuur toch nog eens met z’n vuist op tafel moeten slaan, want niet alleen de ouderenzorg in Rotterdam lijdt onder de buitenproportionele groene uitgaven, maar ook het verpleeghuizentekort in Rotterdam loopt de spuigaten uit. De Langen loopt zodoende om de haverklap tegen klachten aan van de zorgstrelende oppositiepartijen Leefbaar en 50Plus aan. De situatie wordt CDA-onwaardig.

Nu blijkt weer uit een onderzoek van RTL Nieuws dat de ziekenhuizen steeds voller liggen met 'verkeerde bedden', waardoor nieuwe patiënten moeten worden geweigerd. In 2019 waren meer dan 200.000 (204.297) bedden bezet door een patiënten die geen ziekenhuiszorg meer nodig hadden. Ook Rotterdam heeft daar mee te maken. 

‘’Het bezet houden van ziekenhuisbedden door patiënten die eigenlijk geen ziekenhuisbehandeling meer nodig hebben komt omdat die patiënten eigenlijk zouden moeten doorstromen naar een verpleeghuis, revalidatieplek, ggz of wijkverpleging maar daar niet terechtkomen omdat er geen plek voor ze is’’, zegt Rotterdamse raadslid Ellen Verkoelen.

‘’En dat daar geen plek is komt door personeelstekorten in de zorg, bezuinigingen en wachtlijsten. Daarmee lijkt zich een infarct te voltrekken in de zorg. Aan de voorkant worstelen huisartsen en ambulances om patiënten te plaatsen, in ziekenhuizen stagneert de uitstroom en de verpleeghuizen zitten met groeiende wachtlijsten.’’

50Plus smeekt om begrip bij het met groenprioriteiten doorgeschoten stadsbestuur van Rotterdam.