Sophia opent in 2020 het Kinderhersencentrum

11 October 2019, 11:28 uur
Algemeen
mainImage

In 2020 wordt het Sophia Kinderhersencentrum geopend. Het is een primeur voor Europa en gaat specialistische zorg bieden aan kinderen met een hersenaandoening of ontwikkelingsachterstand, maar vormt tegelijkertijd ook een speciale samenwerking tussen wetenschappers en hersen- en gedragsspecialisten. Er is inmiddels een speciale website ingericht om fondsen te werven.

Het Erasmus MC-Sophia behandelt jaarlijks zo’n 5000 kinderen met aandoeningen aan de hersenen, het hoofd en de zintuigen. Identiteit, motoriek, en lichaamsfuncties: alles hangt af van de ontwikkeling van de hersenen. Om deze aandoeningen goed te kunnen behandelen is bundeling van kennis en ervaring nodig in één centrum.

Een belangrijk onderdeel van het Kinderhersencentrum, wordt het Sophia Kinderhersenlab. In dit Kinderhersenlab gaat het Erasmus MC-Sophia kinderen met verschillende aandoeningen spelenderwijs testen en meten. Spraak- en taaltesten worden bijvoorbeeld aangevuld met een parcours vol spelletjes en opdrachten. De onderzoeken zijn afgestemd op de leeftijd van het kind.

“De meeste kinderen die wij zien hebben gecombineerde aandoeningen. Bijvoorbeeld een slecht gehoor of zicht, ernstige eet- en stemmingsstoornissen, een hersentrauma, gezichtsafwijking, MS of moeilijk behandelbare aandoeningen zoals epilepsie of autisme,” vertelt kinderneurochirurg Marie-Lise van Veelen-Vincent, één van de initiatiefnemers van het Sophia Kinderhersencentrum op de site van het Erasmus MC. “Om die reden werken we al multidisciplinair, maar met het Kinderhersencentrum gaan we straks nóg een stapje verder. We zijn beter georganiseerd en weten beter hoe we elkaar kunnen helpen. Zo werken we nog efficiënter aan ons gezamenlijke doel: ervoor zorgen dat kinderen goed kunnen functioneren en participeren in de samenleving.”