Dagblad010 | Steeds meer mensen blijven wonen op Zuid

Steeds meer mensen blijven wonen op Zuid

mainImage

Steeds meer mensen die op Rotterdam-Zuid wonen lukt het om een nieuwe woning in hetzelfde gebied te vinden. Dat blijkt uit een onderzoek van de gemeente Rotterdam. Ook bestaat een deel van de nieuwe bewoners uit oud-Rotterdammers die terugkeren naar hun oude stad vanuit buurtgemeenten. 

Dat Zuid steeds meer in trek is onder Rotterdammers komt volgens bouwwethouder Bas Kurvers (VVD) doordat er nieuwe en grotere woningen in verschillende prijssegmenten bijkomen. ''Ik ben blij met de kentering dat er op er Zuid een meer gevarieerd woningaanbod met goede voorzieningen is gekomen. Sociale stijgers vasthouden lukte lange tijd niet. Mensen die meer ruimte wilde voor gezinsuitbreiding of die aan een andere woning toe waren trokken de stad uit naar Barendrecht of Lansingerland, omdat ze geen geschikte woning konden vinden’’, zegt Kurvers.

De gemeente Rotterdam in de Woonvisie opgenomen dat de stadswijken op Zuid beter in balans moeten komen door het bouwen van grotere woningen in verschillende  prijssegmenten. Een analyse van nieuwbouwprojecten in zeven focuswijken van het Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ) waar de eerste bewoners zijn komen wonen tussen 2014 en 2018 laat zien dat de nieuwe bewoners voor een groot deel uit vergelijkbare wijken komen.

Uit de analyse blijkt ook dat de bewoners van nieuwbouwprojecten vaak kleinere en goedkopere woningen achterlaten. Zij maken dus wooncarriere: de grootte van de woning neemt toe net zoals de waarde van de woning. Daarmee is het gelukt om sociale stijgers voor Zuid te behouden.

Het vasthouden van sociale stijgers is een belangrijke doelstelling van het Nationaal Programma Rotterdam Zuid. Dit programma wil ervoor zorgen dat opleidingsniveau, arbeidsparticipatie en woonkwaliteit in 20 jaar stijgen naar het gemiddelde van de vier grote steden in Nederland.


Foto: Heijmans Vastgoed