Te weinig werk voor mensen met beperking

23 May 2019, 13:41 uur
Algemeen
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Gemeenten creëren nog steeds veel te weinig arbeidsplaatsen voor mensen met een geestelijke of lichamelijke beperking. Eind vorig jaar hadden gemeenten ruim 2500 werkplekken voor deze groep terwijl dat er 4600 hadden moeten zijn.

Dat schrijft staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken aan de Tweede Kamer. De afgelopen jaren bleven gemeenten steeds ver achter met het scheppen van zogenoemd beschut werk. Eind dit jaar moeten er 6000 van deze banen zijn en omstreeks 2050 ruim 30.000.

Gemeenten zijn sinds een paar jaar verplicht om mensen met een arbeidsbeperking aan het werk te helpen. Ze krijgen hiervoor geld van het ministerie. Van Ark gaat met de gemeenten overleggen waarom het steeds niet lukt de doelstelling te halen.

Bestuurder Willem Jelle Berg van vakbond CNV noemt het "een gotspe" dat gemeenten te weinig banen creëren. "Staatssecretaris Van Ark moet deze gemeentes hard aanspreken op hun wettelijke plicht. In plaats daarvan beloont ze hen door uitstel te geven en weer het zoveelste onderzoek in te stellen."


Door: ANP