Dagblad010 | Verbod lachgas als er ellende dreigt

Verbod lachgas als er ellende dreigt

mainImage
Inzet: raadslid Stephan Leewis (GroenLinks)

Er komt een ventverbod van lachgas op straat in gebieden waar de burgemeester ellende verwacht. Zo’n besluit kan per locatie en per datum veranderen. Verkopers van de beroemde flessen die de tijdelijke verordeningen niet volgen lopen vanaf nu het risico op de bon te worden geslingerd. Burgemeester Aboutaleb had al besloten om de verkoop bij elk evenement te verbieden als er vermoedens van overlast waren.  

GroenLinks-raadslid Stephan Meewis acht bewezen dat lachgas in combinatie met alcohol zeer gevaarlijk kan zijn, terwijl jongeren het ervaren als een onschuldig middel. ‘’Maar lachgas is een broeikasgas dat per 250 gram gevaarlijker is dan kooldioxine’’, aldus Meewis, die bovendien vindt dat de buitenruimte in Rotterdam door die ampullen extra vervuild raakt en daarmee ook de VVD en Leefbaar – die een schone stad hoog in hun vaandel hebben – achter zich kreeg.

GroenLinks kreeg 35 raadsleden mee voor zijn voorstel, dat de titel kreeg: Daar kan je niet om lachen. Wie wel wilden blijven lachen waren D66, de Partij voor de Dieren en de SP.  

Om misverstanden te voorkomen: het gebruik en verkoop van lachgas is niet verboden.