Burgemeester Aboutaleb bezoekt dit jaar samen met enkele Rotterdamse schoolklassen het concentratiekamp Dachau en wethouder Wijbenga gaat met schoolgroepen naar kamp Westerbronk in Drenthe. Verschillende MBO-scholen organiseren een ‘Week van de Vrijheid’: alle reguliere lessen vervallen die dagen en er zijn diverse workshops. Op het Grafisch Lyceum bestaat één van die workshops uit een game van het bombardement: bij dit project werken MBO-stagiaires aan een spel op basis van bronnen van het Stadsarchief.
Onderwijswethouder Kasmi stelt met de opsomming van activiteiten in het kader van 75 jaar bevrijding fractievoorzitter Co Engberts van de PvdA wellicht enigszins gerust. Hij vreesde waarschijnlijk dat de gemeente al haar centjes verspeeld had aan het milieu op het moment dat hij gewag maakte van het enthousiasme van de scholen om van 75 jaar bevrijding (april-mei) een lerend project te maken.
Inmiddels heeft Engberts een waslijst aan programma’s toegestuurd gekregen.
Studenten bouwen bijvoorbeeld aan een augmented reality (AR) App ‘Brandgrensvluchten’. Deze App zal tijdens een échte vlucht boven Rotterdam gebruikt worden om beelden te projecteren op het vliegtuigraam. Op die manier kan mene virtueel meevliegen met een Duits gevechtsvliegtuig tijdens de aanval op Rotterdam, ziet men de dropping van parachutisten over voormalig vliegveld Waalhaven en ‘licht’ de brandgrens op.
Bij het cluster MO I staan plannen op stapel voor programma’s om honderden leerlingen en studenten met oorlogsslachtoffers en/of nazaten in contact te brengen. Bronnen over de Tweede Wereldoorlog worden gepubliceerd op de onderwijssite van het Stadsarchief (in ontwikkeling) ‘Geschiedenislokaal OIO’.
Leerlingen van de Hogeschool Rotterdam ontwikkelen en testen lessen voor het MBO op de website GeschiedenislokaalOIO. Het Rotterdamse deel van het lichtmonument Levenslicht zal de komende maanden een toer maken langs onder andere een aantal scholen (16 locaties). De scholen zullen dan ook extra aandacht schenken aan de Holocaust.
De nationale jongerenherdenking is in handen van Jeugdtheater Hofplein en het Luxor Theater. De gemeente Rotterdam verstrekt subsidie voor deze herdenking.
Ook is er een koffieproject: leerlingen uit het VO geven jonge leerlingen uit het VMBO les met een koffer vol verhalen van het Stadsarchief en voorwerpen van Museum Rotterdam 40-45 NU onder toezicht van Pabostudenten van de Hogeschool Thomas More. Ook discussies over hedendaagse discriminatie én die uit de Tweede Wereldoorlog krijgen een plek.
Er is verder een wandeling Brandgrens opgenomen in Rotterdam Routeapp. Deze App is ingesproken door Winne, een Rotterdamse rapper. Verder zal de Hoflandlezing (14 mei) dit jaar plaatsvinden in het Hofpleintheater. Bij deze lezing zijn leerlingen van het Zadkine en Albeda college. Er is een tentoonstelling 'Leeuwen op de Coolsingeľ (samenwerking met Museum Rotterdam) en er zijn diverse herdenkingen.