Vragen aan Aboutaleb over teksten op politie-App

8 July 2020, 23:45 uur
Algemeen
mainImage
Gemeente Rotterdam

De Rotterdamse raadsleden Steven Lammering (Partij van de Arbeid), Stephan van Baarle (Denk), Nadia Arsieni (D66) en Ercan Buyükçifci (Nida) willen morgen (donderdag) tijdens de actualiteitenvergadering van de gemeenteraad van burgemeester Aboutaleb weten welke maatregelen genomen zijn tegen de negen Rotterdamse politieagenten, die zich volgens berichtgeving in de NRC vorig jaar schuldig hebben gemaakt aan discriminerende uitspraken.

Het viertal lokale politici zegt geschokt en teleurgesteld te zijn door de bekend gemaakte teksten uit een appgroep (met de forumnaam Jan Smit) waarin de negen politieagenten burgers met een migratieachtergrond onder meer hebben aangeduid als ‘’kankervolk, kutafrikanen en pauperallochtonen” op wie ze willen ‘’schieten.”

‘’Dit soort uitspraken beschamen het vertrouwen van burgers en dienders. Racisme hoort niet thuis in onze samenleving en helemaal niet in een politieorganisatie. De politieleiding moet hier ten alle tijden zicht op hebben en zorgen voor een cultuur waarin dit niet wordt geaccepteerd’’, schrijven de vier raadsleden, die zeggen ook niet te weten of deze agenten nog in dienst zijn en zo ja, waar en of ze destijds spijt hebben betuigd?

De vragen van de vier Rotterdamse politieke partijen volgen op een eerdere clash met de politie. Vorige week donderdag stemden onder meer deze politieke partijen tegen het geraffineerd door Leefbaar Rotterdam per motie gevraagde standpunt: ‘’de Rotterdamse politie is niet racistisch.’’ Diep in het politiekorps werd dit gezien als een motie van wantrouwen en leidde tot grote consternatie en het verzoek tot excuus. Dat kwam niet.