Waar zijn de borstbeelden in de Afrikaanderwijk?

25 January 2020, 00:53 uur
Algemeen
mainImage
Flickr

D66-songfestivalwethouder Said Kasmi is ook wethouder van cultuur in Rotterdam en heeft van Leefbaar de vraag voorgelegd gekregen of hij bekend is met de geschiedenis van de Afrikaanderwijk op Zuid en ook of hij weet waar de beelden gebleven zijn van prominente Zuid-Afrikaanse politici die daar een deel van de historie hebben weergegeven?

Ooit waren er borstbeelden te zien in een pand op de hoek van de Bloemfonteinstraat en de Bothastraat. Maar er waren er nog meer, weet het tweetal uit de verhalen van de overlevering. ‘’Alles in de loop der tijd verdwenen. Tekenend voor het eroderend besef van cultuur en tradities, iets waar Leefbaar Rotterdam zich altijd al hard voor gemaakt heeft’’, aldus Aafjes en Koster.

‘’De Afrikaanderwijk is vernoemd naar een aan ons Nederlanders verwant volk dat eeuwen geleden ons land verliet om een toekomst op te bouwen als pioniers in de Kaapkolonieën’’, schrijven ze aan Kasmi.

‘’Die warme banden bleven lang bestaan. Een grote menigte wachtte op 26 juni 1901 de voormalig president van de ZuidAfrikaansche Republiek Paul Kruger in Rotterdam op. De bijzondere band van Rotterdam met de Afrikaners werd onderstreept door de vereeuwiging middels enkele bustes van prominente Afrikaner politici.''

Maar waar zijn ze?

Van 1908 tot en met 1917 was het Afrikaanderplein trouwens de thuisbasis van Feyenoord. Ook reed tot in de jaren zestig een lijn van de Rotterdamsche Tramweg Maatschappij ('het moordenaartje') over de Putselaan naar de Zuid-Hollandse eilanden. Nu is er een Turks cultureel centrum aan het Afrikaanderplein.