Een groendak is geen dak wat groen geverfd is, maar een duurzame en aantrekkelijke optie. Het is dan ook niet vreemd dat deze daken steeds populairder beginnen te worden. Wellicht heb jij vroeger wel eens de bushaltes met begroeiing gezien in Rotterdam? Helaas is dit uiteindelijk weggehaald, maar toch is de gemeente nu weer aan het overleggen om dit te herintroduceren. In dit artikel lees je meer over de groendaken en waarom ze zo goed zijn.
Wat een groendak wel is
Een groendak is een dak bedekt is met vegetatie. Er zijn verschillende soorten groendaken zoals grassen, sedum of kruiden. Het groendak plaats je door eerst EPDM te leggen en vervolgens plaats je hierop het groendak zelf. Je komt groendaken vooral tegen op platte daken, maar tegenwoordig is het zelfs mogelijk op daken tot bijna 95 graden. Voor zo’n grote hellingshoek zijn er specialistische groendak bedrijven te vinden.
Een groendak is beter voor het milieu
Naast dat het er mooi uitziet, zitten er meer voordelen aan een groendak. Zo nemen groendaken CO2 op en werken ze verkoelend. Dit werkt het stedelijk warmte-eiland fenomeen erg goed tegen, dit houdt in dat een stad sneller en warmer wordt dan plekken met veel natuur. Natuur neemt namelijk warmte op en werkt verkoelend, gebouwen en bijvoorbeeld de straat weerkaatsen of houden warmte juist vast. Daarnaast helpen groendaken insecten in stedelijke gebieden, wat ook beter voor het milieu is.
Goed voor de portemonnee
Een groendak is ook voordelig voor je portemonnee, je hoeft minder energie te gebruiken om je woning warm te houden of te verkoelen. Dit komt door door de hoge isolatiewaarde van het groendak. De isolatiewaarde is zo hoog door de verschillende opbouw lagen van het groendak. Aangezien het energieverbruik van de woning verlaagt, verhoogt de waarde van je woning. Dit komt door een verbetering van het energielabel van je huis.
Je krijgt subsidie voor een groendak
Het is in de gemeente Rotterdam mogelijk om subsidie te krijgen voor een groendak, wanneer het dak bestaat uit een wortelwerende laag, drainage, voedingsbodem en vegetatie. Daarnaast is het dak minimaal 10m2 groot en de opslag voor water minimaal 25 liter per vierkante meter. Voldoet het dak aan alle eisen, dan is het mogelijk om €15 per vierkante meter terug te krijgen.
Ga voor een groendak
Mocht je nou al van plan zijn om je dak te vervangen, dan is het mogelijk om direct voor een groendak te gaan. Er zijn verschillende soorten groendaken, hier zitten ook vormen tussen die zelf aan te leggen zijn. Daarnaast is het ook mogelijk om dit uit te besteden en te laten doen door het bedrijf dat ook je dak vervangt. Zodra zij klaar zijn, heb je weer een nieuw dak wat direct ook goed geïsoleerd is. Daarnaast gaat de dakbedekking ook nog langer mee door de bescherming van het groendak, waardoor het dak vernieuwen de komende jaren niet meer nodig is.
Wat je moet weten over een groendak
19 November 2019, 11:56 uur
Algemeen
