We verloren contact met een Rotterdamse generatie

29 August 2020, 14:03 uur
Algemeen
mainImage
Raadslid Steven Lammering

‘’Door de jaren heen is een Rotterdamse generatie ons volledig ontglipt en we lijken het contact te zijn verloren.’’ Voor een PvdA-raadslid is dat een opmerkelijke schuldbelijdenis. De biecht komt uit de pen van Steven Lammering, die al eerder opviel door een krachtiger law and orderbeleid dan men in Rotterdam de laatste dertig jaar van de PvdA gewend is geweest.

‘’Het messengeweld is al langere tijd een groot probleem in onze stad. De daders van de recente gruwelijke misdrijven op een meisje van 15 en een jongen van 19 zijn minstens even jong en worden steeds jonger. Dit zijn vaak geen doorgewinterde criminelen. Nee, kinderen. Producten van een samenleving die wij hebben gecreëerd.’’

Lammering ging aan tafel met acht hoog betrokken jongerenorganisaties in de stad en wil nu van jeugdwethouder Judith Bokhove weten hoe zij het contact met jongeren in kwetsbare wijken monitort. Worden bezorgde burgers, ouders en lokale initiatiefnemers zoals bijvoorbeeld Chance to Influence, Team Enkelband, Platform Katendrecht, productiehuis FLOW, WeRunThiss etc. wel ingezet om in contact te komen en blijven met deze doelgroepen, vraagt hij.

De sleutel tot de oplossing zit wat de PvdA betreft in het opvoeden in eerste plaats door ouders en tweede plaats de maatschappij. Buurthuizen, sport en cultuurverenigingen, begeleiding van professionals en bedreven vaders en moeders zijn dus in zijn ogen van groot belang. ‘’Maar’’, schrijft hij aan Bokhove, ‘’in hoeverre worden culturele instellingen en sportverenigingen ingezet om in contact te komen en blijven met deze doelgroep en zijn die instellingen aangehaakt bij het Zorg en Veiligheidshuis Rotterdam om eventueel te kunnen escaleren bij zorgwekkende signalen?