Zo bepaal je het salaris van de oppas

19 June 2020, 14:15 uur
Algemeen
mainImage
Ingezonden

Wanneer je op zoek gaat naar een oppas voor jouw kind of kinderen zul je jezelf op een gegeven moment altijd afvragen hoeveel je de oppas nu eigenlijk moet betalen. Je wilt de oppas een eerlijk salaris geven, maar ook weer niet leeglopen op het salaris dat je uitbetaald. Om je een handje op weg te helpen krijg je een aantal tips met betrekking tot het salaris dat je de oppas kunt betalen. Lees dus gauw verder, dan vertellen we je er alles over!

Begin bij het minimum loon
Uiteraard begint het allemaal bij het minimum loon. Je kunt hier niet zomaar onder gaan zitten. Online kun je gemakkelijk vinden wat het minimumloon is voor iedere leeftijdscategorie. Dit vormt dus het uitgangspunt wanneer je het salaris van de oppas gaat bepalen.

Leeftijd
Hoe ouder iemand is, hoe hoger het minimumloon logischerwijs ligt. Bovendien stijgt het uitgavenpatroon vaak ook met de leeftijd mee. Een 16 jarige heeft bijvoorbeeld nog geen vaste lasten, maar een 25 jarige vaak wel. Houdt hier rekening mee en besef je dat iemand die wat ouder is meestal ook wat meer verantwoordelijkheid aankan en daarbij een hoger salaris hoort te verdienen.

Locatie
Moet iemand ver reizen om bij jou te komen oppassen? Dan is het wel zo netjes om hier een compensatie voor te bieden. Het kost diegene dan namelijk zowel tijd als geld om überhaupt te komen oppassen. Anderzijds kun je het salaris best een beetje omlaag schroeven wanneer het om bijvoorbeeld je buurmeisje gaat. Zij is immers meteen weer thuis wanneer ze klaar is met oppassen en hoeft al helemaal geen reiskosten te maken om bij jullie te komen.

Ervaring
Een ervaren oppasser heeft logischerwijs recht op een wat hoger salaris. Wanneer iemand al 5 of zelfs 10 jaar oppaswerk heeft gedaan zal diegene dus waarschijnlijk een veel hoger uurloon vragen dan iemand voor wie het oppassen een eerste baantje is. Hier krijg je gelukkig wel het een en ander voor terug. Zo mag je er vanuit gaan dat een ervaren oppasser goed met jouw kinderen om kan gaan, ook wanneer die wat minder lief zijn. Bovendien kan diegene wat meer verantwoordelijkheid aan en kun je er doorgaans beter op vertrouwen dat afspraken worden nagekomen.

Diploma’s en certificaten
Indien iemand een cursus of diploma heeft behaald die relevant is voor het oppassen, zoals bijvoorbeeld kinder EHBO, is het logisch dat diegene een wat hoger uurloon krijgt dan een gemiddelde oppasser.

Extra werkzaamheden
Laat je de oppasser de vaatwasser uitruimen, eten koken of zelfs de ramen lappen? Dan is het logisch dat je hier extra voor betaald. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar maak er voor de zekerheid wel duidelijke afspraken over. Zo weet iedereen waar diegene aan toe is!

Het aantal kinderen
Als laatste heeft het aantal kinderen waar de oppasser op moet passen invloed op het loon. Een oppas Rotterdam die op 5 kinderen moet passen verdient uiteraard meer dan iemand die op slechts 1 kind let!

Een eerlijk salaris
Op basis van de voorgenoemde punten kun je onderhandelen over een eerlijk salaris. Veel succes!