Zonder CityLab010 geen Schommelpark

27 January 2020, 12:00 uur
Algemeen
mainImage
Eddy Kaijser

CityLab010 is een ondersteuningsprogramma van de gemeente Rotterdam voor initiatiefnemers - bewoners, ondernemers en organisaties - die een oplossing hebben voor maatschappelijke issues in Rotterdam. Het programma bestaat nu al een tijd en heeft al veel mooie initiatieven ondersteund, de komende dagen lichten wij enkele van hen uit. Projectleider Rob van den Bos legt uit wat CityLab010 voor initiatiefnemers kan betekenen.

Al veel initiatiefnemers hebben inmiddels aan CityLab010 meegedaan en ook een startbudget mogen ontvangen. In 2018 alleen al waren er 66 plannenmakers die subsidie kregen. Deze serie, waarin wij enkele initiatieven uitlichten, starten wij met Eddy Kaijser en zijn initiatief het Schommelpark. Het idee voor dit initiatief heeft hij samen met Arman Akdogan van InterNationalDesign bedacht. Het begon allemaal toen Kaijser een aantal jaar geleden met zijn kinderen naar een speelplaats ging. Het viel hem op dat er voor de kinderen van alles te doen was, maar voor de ouders niet. Kaijser: “In een hoekje stond een groen uitgeslagen bankje en dat was het. Dat was mijn plek als ouder. Dat vond ik niet tof. Ik zou graag samen met mijn kinderen spelen in plaats van in een hoekje op een bankje zitten. Zodoende ontstond het idee om een installatie te ontwerpen waarbij je als ouder deel kan nemen aan het speelplezier. Niet alleen ouders, maar ook opa’s en oma’s en buurtbewoners kunnen nu meespelen natuurlijk. Het is bedoeld voor iedereen.”

Het Schommelpark biedt een waardevolle toevoeging aan Rotterdam doordat verschillende generaties samenkomen op een plek waar je kan zitten en spelen. Kaijser: “Veel plekken in Rotterdam zijn specifiek als speelplek bedoeld. Andere plekken weer uitsluitend om te zitten. Op die manier leven verschillende generaties langs elkaar heen. Daarom hebben wij een ontwerp gemaakt waar je het allebei kunt doen”. Het wordt een nieuwe plek in de publieke ruimte waar je je thuis moet voelen en waar je elkaar dus ontmoet. Het park heeft de vorm van een open cirkel gekregen en is ontworpen als een open plek in het bos. “We hebben een setting met een variëteit aan schommels ontworpen, waar je elkaar op een unieke manier kunt tegenkomen”, aldus Kaijser.

In 2016 heeft Kaijser zich met dit initiatief opgegeven voor CityLab010. Het leek hem een geschikt programma voor een innovatief project dat écht kan bijdragen aan de stad. Toen hij hoorde dat zijn startbudget van 135.000 euro werd toegekend, was hij dan ook dolblij. “Ik was al helemaal blij dat de volledige aanvraag werd toegekend, omdat je dan aan de slag kunt zonder dat je op voorhand al moet snijden in de begroting. Dan heeft je project minder impact en dat zou zonde zijn”, aldus Kaijser. Hij benadrukt dat het zonder dit budget en zonder CityLab010 nooit was gelukt. Omdat het een installatie in de openbare ruimte is, op grondgebied van de gemeente, noemt hij het ook heel fijn dat zij de financier zijn. Kaijser: “De gemeente is tevens de eigenaar van het object. Dat valt mooi samen.”

In de toekomst hoopt hij nog meer schommelparken te mogen neerzetten. “We hebben al veel ideeën voor variaties op het huidige ontwerp.” Tot die tijd zit hij echter absoluut niet stil, want Kaijser houdt zich sinds hij begon als kunstenaar in 2000 bezig met recycle kunst. “Ik ben nu een paar jaar bezig met een kunstproject dat zich toelegt op vervuiling van het water. Deze maand ga ik naar Kaapverdië om plastic van de stranden te rapen. Daar maak ik dan weer een kunstwerk van.” De opening van het Schommelpark staat gepland op 18 maart dit jaar en komt te staan in Prins Alexander. Exacte informatie wordt later bekendgemaakt. Meer informatie over zijn projecten vindt u hier.


Door: Nadia Konijnenburg