Dagblad010 | 5 nieuwe droombruggen van Jan Willem

5 nieuwe droombruggen van Jan Willem

mainImage
Afbeelding is niet meer beschikbaar

De in 1989 cum laude aan de TU in Delft afgestudeerde architect Jan Willem van Kuilenburg van Monolab wil - naar het voorbeeld van Parijs, Hamburg, Venetië en Stockholm - ook Rotterdam aan meer bruggen helpen. Vijf stuks. Hij heeft ze al getekend en van posities en namen voorzien.

Met de realisatie van zijn droom zou hij de stad willen ''genezen van het oude dramatische project: één tunnel, één oude brug, één nieuwe en watertaxi’s.’’ Zijn ontwerpen zijn zowel poëtisch als hardcore, net als Rotterdam zelf, schrijft hij.

Rotterdam Eye in brug (1): een monumentale wolk van staalwerk die mensen naar een wolkenkrabber brengt. Gepland ter hoogte van Schiemond, uitkomend op de Sluisjesdijk.

The Fying Gondola (2) – als grote hangende gondel die over het water vliegt – begint in het Merwehavengebied en landt bij de RDM en Heijplaat.

The Pier (3) - een geprogrammeerde stalen frame-structuur met zonnepanelen, een drager van sociaal-economische mogelijkheden zoals kleine winkels en cafés zoals de Ponte Vecchio in Florence – is er voor voetgangers en fietsers van Katendrecht naar de Parkkade.

The Catapult (4) vindt u op het overzicht terug ter hoogte van het Boerengat naar de wijk Feijenoord.

De handdruk (5) tenslotte (afwijkend, op z’n Hollands) biedt de mogelijkheid om vlak in de buurt van de Van Brienenoordbrug ook wandelend van de Esch de Veranda te kunnen bereiken.

Een illusie? Voorlopig wel.


Rotterdam Eye


The Flying Gondola


The Pier


The Catapult


De Handdruk


Foto: Digitaal Dagblad