Amerikaanse investeerders willen renovatie Kuip

14 June 2020, 23:38 uur
Bouw & Wonen
mainImage

door Jan D. Swart

De belangrijkste in Feyenoord geïnteresseerde Amerikaanse investeerders blijken voorstanders te zijn van het renoveren van De Kuip.

Die voorkeur is gevoed door het laatst bekende verdienmodel voor de bvo Feyenoord in het mogelijke nieuw stadion als onderdeel van de gebiedsontwikkeling Feyenoord City. Dat is vele malen ongunstiger dan wanneer wordt ingezet op renovatie van De Kuip.

‘’Amerikanen gaan voor rendement en niet voor schuld’’, bevestigt voetbalmarketier Chris Woerts. ‘’Zij hebben geen jaren nodig om studies te lezen. Een nieuw stadion kost 440 miljoen, renovatie 200 miljoen. Met daarbij de wetenschap dat een groot deel van de fans daar het gelukkigst mee is, zijn ze gauw klaar.’’

Het is al meer dan een half jaar een publiek geheim dat de voetbaltak van Feyenoord een zwaar hoofd heeft in een nieuw stadion. Na de uitbraak van de coronacrisis is die twijfel alleen maar gegroeid.

Zelfs een gegarandeerd bedrag van 25 miljoen per jaar aan inkomsten uit het nieuwe stadion is voor Feyenoord inmiddels onvoldoende en wordt zo goed als zeker een breekpunt. Om aan te kunnen sluiten bij Ajax en PSV is jaarlijks minimaal 40 miljoen nodig. Wethouder Van Gils heeft eerder over dit onderwerp laten weten ‘’niet bereid te zijn 25 miljoen te gaan garanderen.’’ Ook het gemeentelijke aandelenpakket van 40 miljoen zal niet worden verhoogd.

De Amerikanen kennen ook het DMK-rekenmodel voor renovatie. Dat scheelt in grove lijnen de helft. Drie van de vier kandidaten die in de Rotterdamse club willen investeren zetten daar nu op in en zullen binnenkort overleg voeren met de Rotterdamse vastgoedmagnaat Aat van Herk. Hij ziet geen heil in de nieuwbouw, wel in de renovatie zoals die door het consortium DMK is getekend en becijferd: De Kuip in drie lagen. Een variant van professor Mick Eekhout.

Feyenoord koerst aan op een financiële injectie van honderden miljoenen. Het liefst zou men daar 49% van de aandelen voor willen  afstaan. Maar daarvan is 45% in bezit van de Vrienden van Feyenoord ter waarde van 27 miljoen en een tas vol individuele emolumenten. Dat moet allemaal nog op coulancebasis worden uit onderhandeld.  

Meer dan 49% wil Feyenoord niet aan vreemde investeerders afstaan. Drie van de vier Amerikaanse kandidaten zouden bereid zijn hiermee akkoord te gaan, mits zij op papier – voor een nader overeen te komen periode – wel meer economische zeggenschap krijgen. ‘’Want daar gaat het de Amerikanen meestal om in de praktijk. Niet om de baas te zijn van een club.’’

De namen van de Amerikaanse investeringsgroepen worden vooralsnog geheim gehouden.

Als de bvo Feyenoord niet meedoet met de verdere ontwikkeling van het nieuwe stadion zal de gemeente zijn gebiedsontwikkeling moeten aanpassen. Wel is in dat geval De N.V. Stadion technisch failliet. Het leende ongeveer 20 miljoen van Goldman Sachs om de salarissen van de werkvoorbereiders te kunnen betalen. Formeel wordt de bank dan eigenaar van De Kuip en zal die met winst proberen te verkopen.