Dagblad010 | Coolhaveneiland wordt duurder
mainImage

Coolhaveneiland wordt duurder

26 april 2019, 10:06 uur
Bouw & Wonen

Door: Kees Jonker

Op het Coolhaveneiland in Delfshaven gaan betaalbare huurwoningen verdwijnen. Woningcorporatie Woonbron wil de huren (nu nog gemiddeld minder dan 600 euro) van een onbekend aantal woningen gaan liberaliseren.

Dat betekent dat wanneer zittende huurders vertrekken, de corporatie de huren verhoogt met honderden euro's. Bij soortgelijke liberaliseringen zijn in Rotterdam huren van goedkope woningen (minder dan 720 euro) verhoogd naar ruim boven de duizend euro. 

Woonbron heeft wethouder Kurvers aangeboden het Coolhaveneiland duurder te maken in ruil voor de mogelijkheid om nieuwe sociale woningen aan de Parkhaven te mogen realiseren. De corporatie wil daar graag opdrachtgeefster van zijn.

Kurvers maakte onlangs - 17 april - bekend een plan te willen maken om naast de Euromast ongeveer zevenhonderd woningen te bouwen. Tachtig procent van die woningen zouden duur moeten worden. Dat wil zeggen huurprijzen vanaf 950 euro voor een flatje van 50 vierkante meter tot aan koopprijzen van penthouses van meer dan twee miljoen euro.

De resterende twintig procent van de woningen (ofwel circa 140 woningen) aan de Parkhaven zouden in de sociale sector komen. Dat komt neer op een huurniveau onder de 720 euro.

Onduidelijk is of die sociale huurwoningen er ook komen, als de ruildeal met Woonbron om wat voor reden dan ook niet doorgaat.

De gemeenteraadscommissie voor bouwen en wonen bespreekt op 8 mei  de Verkenning woningbouwontwikkeling Parkhaven. De SP vindt het een slechte zaak dat er slechts 140 sociale huurwoningen in Kurvers’ plan zitten. En noemt het heel merkwaardig dat een corporatie voor het bouwen daarvan een ruil voorstelt, die ten koste gaat van de betaalbaarheid van het Coolhaveneiland.


Foto: Google Maps