Dagblad010 | De Lijnbaan in de zestiger jaren

De Lijnbaan in de zestiger jaren

In de zestiger jaren gonsde Rotterdam al van de bouwactiviteiten. De amateurfilmer Cees Berkelaar uit Vinkeveen heeft die regelmatig vastgelegd. Berkelaar kwam vaak in Rotterdam. Hij was directeur van een familiebedrijf dat betonnen verlengstukken maakte voor houten heipalen. Café-restaurant was in die tijd het regelmatige middelpunt van de bouwoverleggen. 

Bas Romeijn heeft de indrukken die Berkelaar vastgelegde bewerkt en de film toegevoegd aan zijn verzameling terugkijkfilms over Rotterdam en Barendrecht. In deze aflevering zien we achter de trouwkoetsen nog het Doofstommen-instituut dat plaats moest maken voor nieuwbouw. De Lijnbaan, de eerste winkelpromenade in Nederland, was inmiddels een schitterende bloemrijke oase geworden, met bedrijven zoals de restaurants Wienerwald en Ruteck’s,  Scheffer, en tal van winkels met mooie etalages. Zoals ook die van Faas Wilkes: Monisima.

Het eerste autovrije winkelgebied van de wereld is een rustpunt te midden van de omringende bouwwerken met hijskranen. Op basromeijnfilms.blogspot.com ziet u meer films over Rotterdam.