Dagblad010 | Hoogste punt nieuwbouw Ahoy bereikt

Hoogste punt nieuwbouw Ahoy bereikt

mainImage
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Bij de bouw van de RTM stage, de nieuwe muziekzaal van Ahoy, is het hoogste punt bereikt. Een volgende stap in de gebiedsontwikkeling van Hart van Zuid. Maar wat gebeurt er nu eigenlijk in dit gebied?

Momenteel wordt het nieuwe internationale congrescentrum van Ahoy gebouwd van zo'n 35.000 m2 groot. Dit centrum krijgt 36 zalen, waaronder de RTM stage. Dit wordt het grootste auditorium en de grootste theaterzaal van Nederland. En als de stoelen verwijderd zijn, is het een muziekzaal voor 7.000 personen. Eind 2020 vinden er de eerste evenementen plaats.

Op 10 mei is bij de bouw van de RTM stage het hoogste punt bereikt. Dit werd onder meer gevierd met het hijsen van de vlag van Hart van Zuid. De uitbreiding van Ahoy past namelijk in het grotere plaatje om het gebied een grootschalige metamorfose te geven.

Sinds 2016 wordt er al gewerkt aan het gebied rondom winkelcentrum Zuidplein en Ahoy. Hart van Zuid moet namelijk het nieuwe bruisende centrum van Zuid worden. Dat gebeurt in eerste instantie door een aantal nieuwe gebouwen.

Naast het nieuwe congrescentrum van Ahoy wordt er momenteel ook gebouwd aan het Kunstenpand. In dit gebouw, dat ook in 2020 klaar moet zijn, is straks Theater Zuidplein te vinden. Daarnaast biedt het ruimte aan een vestiging van de bibliotheek, een tentoonstellingsruimte en een foodcourt. Het is de bedoeling dat er van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat iets te doen is in het Kunstenpand, met een brede programmering op het gebied van kunst, cultuur, lezen en leren.

Sinds begin 2018 is ook Zwemcentum Rotterdam geopend in het voormalige deelgemeentekantoor van Charlois. Het pand wordt gezien als de 'aanjager' voor de ontwikkelingen van Hart van Zuid. Zo kent het een 25-meterbad en een 50-meter wedstrijdbad, die worden gebruikt voor wedstrijden en school- en recreatief zwemmen. Daarnaast zijn er horeca en een zwemsportwinkel te vinden.

Maar niet alleen nieuwe gebouwen moeten het gebied verbeteren. Ook de openbare ruimte verandert ingrijpend. Zo wordt het Plein op Zuid, rondom het metrostation en Winkelcentrum Zuidplein, opnieuw ingericht. Verder worden de trappen naar het winkelcentrum en de metro aantrekkelijker vormgegeven. Het winkelcentrum zelf wordt ook uitgebreid en opgeknapt.

Om het gebied tussen Ahoy en Zuidplein te verbeteren wordt de Gooilandsingel omgetoverd tot een 750 meter lange stadsboulevard. Deze strekt zich uit van het Zuiderpark tot aan het ABN-AMRO gebouw. Bovendien komt er meer groen en wordt het stuk autoluw gemaakt.

De bushaltes komen straks op een nieuw busstation op +1 niveau. Op de plek waar de bussen nu staan komt nieuwe retail en horeca met etalages. Daarnaast krijgt de Gooilandsingel een waterberging. Ook het voorplein van Ahoy krijgt een nieuwe inrichting met méér ruimte voor terrasjes en groen. In totaal komen er in het hele gebied 200 extra bomen bij.


Door: Gemeente Rotterdam | Foto: Digitaal Dagblad