Dagblad010 | Kunstenpand cultureel hart 'new-look Zuid'

Kunstenpand cultureel hart 'new-look Zuid'

mainImage
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Het nieuwe Kunstenpand wordt het culturele 'hart' van Rotterdam Zuid. Het wordt opgetrokken aan het Plein op Zuid, naast het bus- en metrostation en de hoofdentree van Winkelcentrum Zuidplein. Gisteren heeft wethouder Robert Simons de bouwers officieel vrij baan gegeven. Het pand huisvest straks Het Theater Zuidplein, een bibliotheek, diverse expositieruimten en podia en een café-restaurant.

De bouw maakt onderdeel uit van de new-look op Zuid. Eerder werden het al het Hoornbeeck-college en het Zwemcentrum opgeleverd. Op stapel staat ook de vernieuwing van Ahoy.

Het culturele leven krijgt met de komst van het Kunstenpand een forse impuls op Zuid. Andersom hebben ook de bewoners veel invloed op de activiteiten in het gebouw. Via de transparante gevel zijn alle activiteiten van buitenaf duidelijk zichtbaar. Passanten worden uitgenodigd om binnen te lopen, rond te kijken en een voorstelling van Theater Zuidplein bij te wonen en hieraan zelfs mee te doen.

Alle functies van het Kunstenpand liggen rond de centrale ontvangsthal op de begane grond en de centrale verkeersruimte in het hart van het gebouw. Vanuit de centrale ruimten zijn de entree van de bibliotheek, de koffiecounter 'coffee2go', de statige trap, de liften naar de zalen, de info- en ticketbalie en het café met binnenterras direct zichtbaar en bereikbaar.
Het huidige Theater Zuidplein verhuist naar het nieuwe Kunstenpand. Nu al betrekt het theater het Rotterdamse publiek bij al zijn activiteiten en biedt het jonge theaterliefhebbers vele stage- en opleidingsplaatsen aan. In het Kunstenpand kan het theater die rol straks verder uitbouwen.


Wethouder Simons (links) start de bouw


Foto: Digitaal Dagblad